thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 50 g sera żółtego

Puree ziemniaczane

  • 80 g masła
  • 1/4 opakowania przyprawy Francuska Zapiekanka, Kamis
  • 150 g mleka
  • 500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki

Sos mięsny

  • 3/4 opakowania przyprawy Francuska Zapiekanka, Kamis
  • 400 g pomidorów z puszki,krojonych
  • 500 g mięsa mielonego, wołowo-wieprzowego
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 1 cebula

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sos mięsny
  1. Do naczynia wkładamu cebulę, rozdrabniamy 5s/obr.5. Dodajemy oliwę i dusimy 3min/Varoma/obr.1.

  2. Dodajemy mięso mielone, pomidory, 3/4 przyprawy i dusimy 10min/100st.C/obr.1.

  3. Gotowy sos przekładamy do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy go równomiernie.

  4. Puree
  5. W naczyniu umieszczamy ziemniaki i zalewamy mlekiem. Zakładamy motylek i gotujemy 20min/100st.C/obr.1.

  6. Dodajemy masło i przyprawę i miksujemy z motylkiem 30s/obr.3.

  7. Gotowe puree układamy na sosie mięsnym.

  8. 1. Ser żólty rozdrobnić 5s/obr.6. i posypać nim zapiekankę.

  9. 2. Całość piec w piekarniku w temperaturze 180st.C około 20-30 minut.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zapiekanka francuska z mięsem mielonym

Wydrukuj:

Komentarze