thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 14/02/16
zmieniono dnia: 17/02/18

Składniki

sos

  • 500 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki lub jeśli są małe na połówki
  • 200 g wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżeczek gałki muszkatołowej
  • 700 g wody wrzącej
  • 2 kostki rosołowe wołowe
  • pieprz czarny, do smaku

klopsiki

  • 4 łyżeczki siemienia lnianego, zmielonego, może być tarta bułka
  • 1/4 łyżeczki kardamonu, mielonego, u mnie utarty w moździerzu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczek soli
  • 2 jaka
  • 1 cebula średnia
  • 500 g mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    sos
  1. 1. Gorącą wodę wlać do naczynia i rozpuścić 2 kostki rosołowe.

    2.Dodać pieczarki, gałkę muszkatołową.

    3. Zamknąć naczynie, nałożyć przystawkę Varoma z klopsikami. Gotować 20 min/Varoma/obrotywsteczne/mieszanie.

    4.Jak zacznie parować, zdjąć na chwilę Varomę, dodać do naczynia wino i kontynuowaćj gotowanie.

    5. Po ugotowaniu klopsiki przełożyć do garnka, zalać przygotowanym sosem ewentualnie doprawić pieprzem. Można też chwilę pogotować (np. 5 min) jeśli wino dostatecznie nie odparowało. Przykryć i pozostawić na ok 10 min żeby zpachy się przeniknęły.

    Podawć z ryżem, ziemniakami, kaszą.

    Smacznego!
  2. klopsiki
  3. 1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5s/obr 4.Zagarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.





    2. Dodać mięso, jajka, sól oraz przyprawy i siemię lniane. Całość wymieszać 10s/obr. 5. przełożyć do osobnego naczynia.





    3. Dłońmi zwilżonymi wodą lub oliwą uformować małe klopsiki (ok 2cm średnicy) i ułożyć je w natłuszczonej dolnej i górnej przystawce Varoma, odstawić.

Porady

Po zrobieniu klopsików nie myję naczynia tylko wlewam gorącą wodę i ropuszczam w niej kostki rosołowe.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wykwintne klopsiki w czerwonym winie z pieczarkami

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?