thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

puree

  • 300 gramów zielonego groszku (mrożonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i rozmarynu

na Varomie

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 kawałek ryby ok.350g np.pstrąg łososiowy
  • 0,5 opakowania szparagów ok. 400g

sos

  • 2 ząbki czosnku
  • 20 gramów masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli i oregano
  • 1 mała cukinia
  • 0,5 litra wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. SOS Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy wszystkie składniki oprócz masła i soku z cytryny, miksujemy 5s/obr.4 zgarniamy skł. na dno.

    2. Do koszyczka wrzucamy wszystkie skł. na puree, wkładamy koszyczek do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .

    3. Na niższą część przystawki Varoma wkładamy kurczaka i rybę (rybę wkładamy w folię al. ale nie zawijamy szczelnie). Na górną przystawkę kładziemy szparagi. Gotujemy wszystko 22min/Varoma/obr.1

    Po upływie tego czasu układamy mięso/rybę i szparagi na talerzu. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" w którym jest sos wrzucamy masło i sok z cytryny, nakładamy miarkę i pokrywkę, miksujemy 10s/obr przechodząc z 4-8. Polewamy sosem szparagi.

    Pozostały sos przelewamy do innego naczynia. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy zawartość koszyczka i miksujemy na puree 30s/obr.4 do uzyskania gładkiej masy, puree podajemy na talerz.

    Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wiosenny obiad - Kurczak i ryba ze szparagami w sosie i puree z zielonego groszku

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: