- TM 31
Składniki
Wariant Kurczak Garam Masala
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, zmielonej
- ½ łyżeczki goździków
- 2 łyżki curry, zmielonego
- 600 g wody
- 400 g pomidorów
- 80 g śmietany
- 50 g masła
- 10 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- GARAM MASALA-MIESZANKA:
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia miksującego ok. 1 min/Obr 10 tak długo aż mieszanka zamieni się w proszek.
Przekładamy do pojemniczka , z mieszanki wychodzi mniej więcej 25 gram mieszanki.
KURCZAK GARAM MASALA:Piersi z kurczaka przyprawić solą i pieprzem, włożyć do przystawki Varoma. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma , gotować na parze 25-30 min/Varoma/ Obr.1
Odstawić przystawkę Varoma i wylać wywar z naczynia miksującego.
Sos:
Włożyć pomidory, śmietanę, masło i cukier do naczynia miksującego i gotować 15 min/100 st./Obr.2
Dodać mieszankę GARAM MASALA i odrobinę soli gotować bez MT 3 min/100 st./Obr 1
Dodać kawałki ugotowanego kurczaka i jeżeli potrzeba więcej soli gotować bez MT na obrotach wstecznych, pozycja soft, 5-8min, 100 st.
Podawać z ryżem – najlepszy do tego dania jest ryż Basmati. Można gotowe danie posypać posiekaną pietruszką bądź polać jeszcze odrobiną jogurtu naturalnego – danie jest wtedy mniej ostre.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze