thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 16/01/17
zmieniono dnia: 24/01/17

Składniki

Gruzińskie chinkali

  • 500 g mąki pszennej, typ 480-500
  • 200 g ciepłej wody
  • 2 szczypty soli
  • 500 gramów mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 10 gramów oliwy
  • 2 łyżeczki kolendry, zmielone ziarna
  • 200-250 g bulionu
  • pieprz i sól, do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Farsz
  1. Zmielone mięso włożyć do miski, dodać 2 łyżeczki kolendry, 3 większe szczypty soli, 2 większe szczypty pieprzu.

    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucić dwie cebule, drobno posiekać 7s/obr.5. Dodać oliwę i dusić poz.2 przez 2 min temp. 100° C. (cebulę można tez zeszklić na patelni). Posiekaną cebulę ostudzić i dodać do farszu. Wymieszać. Następnie mieszając dodawać stopniowo bulion tak aby farsz był mokry (puści on potem bulion w trakcie gotowania).

    Włożyć do lodówki na 30-40 minut.
  2. Ciasto
  3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypać 500 g mąki pszennej i dodać 2 szczypty soli. Wlewać stopniowo 200 g ciepłej wody 2 m.30/Ciasto"Ciasto" .
  4. Wyjąć ciasto i rozwałkować na stolnicy, podypywać mąką aby się nie kleiło.

    Wykrawać koła o średnicy 10 cm. Wkładać małą łyżeczkę farszu i zamykać brzegami do góry tak aby chinkali miało kształt sakiewki ze zdjęcia. Wrzucać na gorącą osoloną wodę.

    Po wypłynięciu gotować jeszcze ok. 4 minuty. Wyjąć i posypać natką pietruszki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant Gruzińskie chinkali

Wydrukuj:

Komentarze