thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 10min
Czas całkowity
2h 25min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

SKRZYDEŁKA BUFFALO

  • 60 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 50 g whisky
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 1 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżki SOSU WORCESTERSHIRE
  • 150 g Ketchupu
  • 700 g wody
  • 2000 g skrzydełek kurczaka, pokrojonych na kawałki (tylko grubsze i środkowe części)
  • 6 ząbków czosnku
  • 1-2 czerwone papryczki chilli, suszone

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cilli, rozdrobnić 2s/obr.7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

  2.  Dodać masło, dusić 7min/120C/obr.Mieszanie"Mieszanie"

  3.  Dodać whisky, sól, pieprz, cukier, sos Worcesteshire, ketchup i 100g wody, gotować 5min/100C/obr.1

  4.  W dużej misce umieścić skrzydełka i polać przygotowaną marynatą. Wymieszać za pomocą kopystki tak, aby wszystkie kawałki mięsa równomiernie pokryły się marynatą. Zawartość miski przełożyć do rękawa do pieczenia i spiąć oba końce, następnie ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, przykryć pokrywą, odstawić.

  5.  Do naczynia miksującego wlać 600g wody. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma, gotować 40min/Varoma/obr.Mieszanie"Mieszanie" . Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

  6.  Rozgrzać piekarnik do 250'C.

  7.  SKrzydełka przełożyć z rękawa do naczynia żaroodpornego, powstały w rękawie sos zachować. Piec 15-20 min.

  8.  Do naczynia miksującego wlać sos z rękawa tmrc_emoticons.), gotować 7min/Varoma/obr.1

  9.  Upieczone skrzydełka przełożyć do dużego naczynia, zalać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać kopystką.

Porady

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: