thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
6h 0min
Czas całkowity
6h 0min
porcja/porcje/porcji
3000 g
Poziom
Trudny

Składniki

  • 600 g mleka

  • kostki lodu

  • jelita cienkie wieprzowe, ok 3-4m
  • 1 czubate łyżki sos sojowy lub maggi
  • 1 czubate łyżki czosnek gramulowany
  • 1 czubate łyżki pieprz czarny mielony
  • 1 czubate łyżki papryka słodka w proszku
  • 40 g sól peklowa
  • 500 g mięso wieprzowe, karkówka, boczek surowe
  • 1500 g piersi kurczaka, świeża

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić na kawałki rozłożyć równomiernie na tacce i włozyć do zamrażalnika na kilka godzin. Następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa na zwykłym sitku. Mięso musi być bardzo zimne - temperatura mięsa nie może przkroczyć 10st c. Po zmieleniu dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.  do  dowolnego pojemnika wlać 600ml zimnego mleka i wrzucić do niego kilka kostek lodu. Wkładać porcje ok 300 -400g masy mięsnej do TM i kutrować z prędkością 4,5 - 5 około 3 min. W czasie kutrowania dolewać na oko mleko przez otwór w pokrywie. Gdy jakaś kostka lodu nam wpadnie - nie przejmować się potem łatwo się wyjmuje. I tak postępować z każdą porcją mięsa  - wykorzystać całe mleko! Masa ma być kleista i jednolita. Po skutrowaniu całości wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Następnie napełniać jelita  - ja użyłam maszynki zelmer w odcinki ok 1m i wiązać serdelki. Do Tm wlać około 2 l wody i podgrzać do temp 70st. Gdy temperatura będzie 70st włożyć porcję serdelek i parzyć 8min Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" Mieszanie"Mieszanie" . Po sparzeniu włożyć sedelki do zimnej wody na 2-3 min.  I tak postępować do końca aż wyczerpiemy wszyskie porcje serdelek.  Nadają się do zamrożenia. Potem postępować jak ze zwykłymi parówkami. Do gara, podgotować na małym ogniu i wcinaćtmrc_emoticons.)

    Mozna dodać zimnego rosołu do kutrowania do mleka - parówki będą luźniejsze. rosół najlepiej z koncentratu mięsnego wykonanego w tmtmrc_emoticons.) Bawcie się przepisemtmrc_emoticons.) wyjdzie każdemutmrc_emoticons.)

Porady

Można parzyć w koszyku, ja jednak parzyłam bez i nic się parówkom nie stałotmrc_emoticons.)

Gdy ktoś nie ma maszynki do mięsa - zmielić mięso w tm. Pozostałe kroki bez zmiantmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

SERDELKI DROBIOWO-WIEPRZOWE

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?