thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
1 butelka/butelki/butelek
Poziom
Łatwy

Składniki

Risotto z indykiem i fetą

Cebula - 1/2 sztuki (50g) Czosnek - 1 ząbek (5g) Mięso z piersi indyka, bez skóry - 1 i 1/2 sztuki (150g) Olej rzepakowy - 1 łyżka (10ml) Pomidory suszone na słońcu - 4 plastry (28g) Ryż basmati - 2/3 sztuki (60g) Ser feta - 1 i 1/2 plastra (30g)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć
    do niego ryż.
    2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć cebulę i
    czosnek, dodać olej i tymianek, rozdrobnić 5s/ obr. 5.
    3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia
    miksującego, dusić 3 min/ 120st./ obr.1.
    4. Dodać indyka, przemieszać kopystką, dusić 2min/ 120st./ obroty
    wsteczne/ obrót przy pomocy kopystki.
    5. Dodać ryż, sól, pieprz i oregano, przemieszać kopystką, dusić 1
    min/ 120st. / obroty wsteczne/ obrót przy pomocy kopystki.
    6. Dodać wodę, przemieszać kopystką zamiast miarki na pokrywę
    naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 15min/ 100st./
    obrót przy pomocy kopystki.
    7. Dodać suszone pomidory, wymieszać dokładnie kopystką, gotować
    5 min/100st./ obrót, następnie przemieszać kopystką, gotować
    kolejne 5 min/ 100st./ obrót przy pomocy kopystki.
    Risotto z indykiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Risotto
    posypać pokruszoną fetą.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Risotto z indykiem i fetą

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy