Składniki
składniki
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczki SOSU WORCESTERSHIRE
- 1-2 łyżeczki bulionu drobiowego
- 100 g śmietany 18%
- 50 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 150 g groszku, świeżego lub mrożonego
- 600 g filetów z kurczaka
- 5 szparagów, pokrojonych w kawałki
- 150 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 250 g ryżu parboiled
- 1 łyżeczki soli
- 1000 g wody
- 3 szczypty pieprzu
- 1 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlać wodę, wsypać sól, włożyć koszyczek i odważyć do niego ryż.
2. Do dolnej części przystawki Varoma włożyć marchewkę, pieczarki i szparagi, nałożyć na nią górną część przystawki Varoma i ułożyć na niej filety kurczaka. Nałożyć przystawkę na naczynie miksujące, gotować na parze 20 min/Varoma/ obr. 1.
3. Do górnej części przystawki Varoma dodać groszek, gotować na parze 10min/Varoma/obr. 1. Czas gotowania zależy od wielkości kawałków mięsa i warzyw.
4. Zdjąć przystawkę Varoma, wyjąć koszyczek, odstawić. Przelać wywar z naczynia miksującego do innego naczynia, odstawić. Ryż z koszyczka przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce, aby nie ostygł.
5. Do naczynia miksującego włożyć masło i mąkę, podgrzać 3 min/100°C/obr. 2.
6. Dodać 600g wywaru (w razie potrzeby uzupełnić ciepłą wodą), śmietanę, kostkę bulionową, sos Worcestershire, sok z cytryny i pieprz, gotować 4min 30s/100°C/obr. 3.
7. W tym czasie pokroić filety kurczaka na kawałki.
8. Wymieszać sos 15s/obr. 8. dodać pokrojonego kurczaka oraz warzywa z przystawki Varoma, wymieszać przy pomocy kopystki 1min/"Obroty wsteczne" /100°C/obr "Mieszanie" . Posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem.
Porady
Szparagi można zastąpić kalarepą lub selerem naciowym.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Potrawka wyszła pyszna, chociaż momentami musiałam improwizować, ponieważ przepis sam w sobie nie jest do końca dopracowany i pewnych rzeczy brakuje. Zamiast szparagów dodałam fasolkę szparagową, pominęłam pieczarki i sos Worcestershire.
Z lat dziecinnych potrawka z kurczaka była jedną z bardziej przeze mnie nielubianych. To danie spowodowało przewartościowanie poglądów Jest idealne...
Super przepis
Rewelacyjna potrawa podobnie jak poprzedniczki nie dodałam pieczarek a zamiast szparagów dodałam fasolkę ,doprawiłam trochę po swojemu i wyszło przepyszne.!
Pycha! Całej rodzinie smakowało
Zrobiłam z selerem naciowym zamiast szparagów i nie dodałam groszku. Wyszło bardzo pyszne, polecam !
Swietny pomysl na obiad ja z warzyw dalam swieza marchew i mrozona fasolke szparagowa oraz mrozony groszek. Wyszlo przepysznie !!!
Świetny przepis!
Pyyyycha!
Pychotka, zamiast bulionu drobiowego dałam bulion warzywny zrobiony w Thermomiksie