thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
przez ulka01
opublikowany: 01/21/16
zmieniono dnia: 01/27/16

Składniki

składniki

  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczki SOSU WORCESTERSHIRE
  • 1-2 łyżeczki bulionu drobiowego
  • 100 g śmietany 18%
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 150 g groszku, świeżego lub mrożonego
  • 600 g filetów z kurczaka
  • 5 szparagów, pokrojonych w kawałki
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 250 g ryżu parboiled
  • 1 łyżeczki soli
  • 1000 g wody
  • 3 szczypty pieprzu
  • 1 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego wlać wodę, wsypać sól, włożyć koszyczek i odważyć do niego ryż.

    2. Do dolnej części przystawki Varoma włożyć marchewkę, pieczarki i szparagi, nałożyć na nią górną część przystawki Varoma i ułożyć na niej filety kurczaka. Nałożyć przystawkę na naczynie miksujące, gotować na parze 20 min/Varoma/ obr. 1.

    3. Do górnej części przystawki Varoma dodać groszek, gotować na parze 10min/Varoma/obr. 1. Czas gotowania zależy od wielkości kawałków mięsa i warzyw.

    4. Zdjąć przystawkę Varoma, wyjąć koszyczek, odstawić. Przelać wywar z naczynia miksującego do innego naczynia, odstawić. Ryż z koszyczka przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce, aby nie ostygł.

    5. Do naczynia miksującego włożyć masło i mąkę, podgrzać 3 min/100°C/obr. 2.

    6. Dodać 600g wywaru (w razie potrzeby uzupełnić ciepłą wodą), śmietanę, kostkę bulionową, sos Worcestershire, sok z cytryny i pieprz, gotować 4min 30s/100°C/obr. 3.

    7. W tym czasie pokroić filety kurczaka na kawałki. 

    8. Wymieszać sos 15s/obr. 8. dodać pokrojonego kurczaka oraz warzywa z przystawki Varoma, wymieszać przy pomocy kopystki 1min/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /100°C/obr Mieszanie"Mieszanie" . Posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem.

     

Porady

Szparagi można zastąpić kalarepą lub selerem naciowym.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Potrawka z kurczaka

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: