![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/1wd0ph5g-504a2-408739-cfcd2-7praxgvt/0d9d0eb4-6988-4a65-a4b8-439236eb66bf/main/pierog-tatarski-miesny.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/1wd0ph5g-504a2-408739-cfcd2-7praxgvt/21a2108e-6bdb-4c33-9521-206ef08ad9eb/main/pierog-tatarski-miesny.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/1wd0ph5g-504a2-408739-cfcd2-7praxgvt/8e0f9db6-da4c-4e70-99d7-8b40c8c185fe/main/pierog-tatarski-miesny.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/1wd0ph5g-504a2-408739-cfcd2-7praxgvt/40fc5dd3-c56e-4086-a42a-e9daf0dde370/main/pierog-tatarski-miesny.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/1wd0ph5g-504a2-408739-cfcd2-7praxgvt/4494e297-5b6d-4080-9294-2db32f54fbb7/main/pierog-tatarski-miesny.jpg)
![thumbnail image 6](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/1wd0ph5g-504a2-408739-cfcd2-7praxgvt/259e338f-fbbc-48a7-b5e5-2f49b999a83d/main/pierog-tatarski-miesny.jpg)
![thumbnail image 7](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/1wd0ph5g-504a2-408739-cfcd2-7praxgvt/1f759084-61af-4754-bf6e-3e4600868d42/main/pierog-tatarski-miesny.jpg)
![thumbnail image 8](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/1wd0ph5g-504a2-408739-cfcd2-7praxgvt/2bebb1d4-d7f7-416a-a9ef-8348d6631100/main/pierog-tatarski-miesny.jpg)
Składniki
- 3-4 ząbki czosnku
- 5 g słodkiej wędzonej papryki
- sól,pieprz
- 3 cebule-pociąć w piórka
- 1000 g mięsa-(do wyboru)
- 1,5 kostki masła
- 4 jaja kurze
- 360 g wody
- 1000 g mąki przennej typ.450
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mąkę przesiać umieścić w naczyniu dodać jaja,sól dolac troszkę wody. Włączyć 4-6 min
"Ciasto" -(wody może być ciu mniej lub więcej zależy od rodzaju mąki)
Ciasto ma być miękkie jak na makaron.
Dzielimy na 4 kawałki każdy cieniutko rozwałkować.placki przykryć ściereczką żeby się nie skleiły i nie wyschły.
Rospuścic masło i każdy placek posmarować masłem kłaść jeden na drugi i robi sie 4 warstwy każda oddzielona masłem na to:
pokrojone w kostkę mięso (pierś z kurczaka,wołowina lub wieprzowina)cebula-(piórka),papryka sól,pieprz.
zwijamy jak roladę i formuje
my koło polewamy masłem i pieczemy w 200 stopmniach około 2h.
na dół piekarnika dać naczynie z wodą tak w połowie pieczenia.
studzić na kratce przykryć ściereczką-zmięknie
PIRÓG TATARSKI-MIĘSNY
Porady
Polecam też wersje na słodko
//www.przepisownia.pl/desery-przepisy/pier%C3%B3g-tatarski-na-s%C5%82odko-z-jab%C5%82kami/498152
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pieróg wyszedł bardzo twardy, wierzchnia warstwa praktycznie nie do ugryzienia
polecam. Bardzo dobry![Cooking 2 Cooking 2](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_2.gif)
A tak przybliżona ilość wody to ile? Przepis bardzo ciekawy!
Are you sure to delete this comment ?