Załaduj zdjęcie
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 13/10/17
zmieniono dnia: 13/10/17
Składniki
Sos
- 200 g warzyw, pietruszka naciowa, marchew, cebula
- 2 ząbek czosnku
- 1 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczki soli
- 300 g pomidorów, z puszki krojone w kostkę
- 50 g białego wina wytrawnego
- 30 g oliwy z oliwek, extra vergine
- 500 g mięsa drobiowego, pierś z kurczaka
- 2 szczypty przyprawa do kurczaka
Sos beszamelowy.
- 60 g mąki pszennej
- 500 g mleka
- 40 g masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego mielonego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Dodatkowo
- 150 g sera żółtego, tartego
- zioła prowansalskie, suszone
- 3 kulki ser mozzarella, pokrojony w plastry
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Sos
1). Do naczynia miksującego włożyć mięso, rozdrobnić 15 s/obr. 4-5 (ewentualnie zmielić maszynką do mielenia) i przełozyć na patelnie, podsmażyć posypując przyprawami do kurczaka, przełożyc do innego naczynia.
2). Do naczynia miksujacego włożyć warzywa i czosnek (oprócz pomidorów), rozdrobnić 5 s/obr.7.
3). Dodać oliwę i dusić 5 min/Varoma/obr. 2.
4). Warzywa przełożyć do mięsa, wymieszać, przełożyć do naczynia miksującego, gotować 8 min/Varoma/"Obroty wsteczne" /"Mieszanie" .
5). Dodać wino, gotować 5 min/Varoma/"Obroty wsteczne" /"Mieszanie" .
6). Dodać sól, pieprz, pokrojone pomidory, gotować 15 min/100C/"Obroty wsteczne" /"Mieszanie" .
Przełożyć do innego naczynia. - Sos beszamelowy.
Do naczynia miksujacego włożyć wszystkie składniki, gotować 12 min./100C/obr.3. - Przygotowanie lasagne w naczyniu żaroodpornym.
Na dno naczynia układam płaty makaronu, następnie przykrywamy sosem, sos beszamelowy, ser mozarella i posypujemy ziołami prowansalskimi i tak po kolei aż do wyczerpania produktów.
Na wierzchu sos beszamelowy posypujemy tartym serem żółtym, ziołami prowansalskimi i zapiekam 20-30 min w piekarniku o temperaturze 180 stopni C.
Porady
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?