Składniki
Makaron na lasagne.
- 1 łyżki oliwy z oliwek, extra vergine
- 200 g mąki pszennej, plus dodatkowa porcja do posypania
- 2 jajka, (rozmiar M)
Sos a^la bolognese.
- 250 g warzyw, pietruszka naciowa, marchew, cebula, brokuły
- 1 łyżeczki pieprzu
- 1-1,5 łyżeczki soli
- 300 g pomidorów, mogą być z puszki
- 100 g białego wina wytrawnego
- 60 g oliwy z oliwek, extra vergine
- 800 g mięsa drobiowego, pierś z kurczaka
Sos beszamelowy.
- 120 g mąki pszennej
- 1000 g mleka 2%
- 80 g masła
- 1 łyżeczki soli
- 4 szczypty pieprzu czarnego mielonego
- 4 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Opcjonalnie.
- 250 g sera żółtego, tartego
- zioła prowansalskie, suszone
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Makaron lasagne.
Do naczynia miksującego wsypać makę, dodać jajka i oliwę z oliwek wyrobić 2 min/"Ciasto" . Konsystencją ciasto powinno przypominać grudki. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 15 min.
Blat posypać mąką, rozwałkować ciasto na cienkie (2-3 mm), prostokątne płaty (ok. 20 X 10 cm). Następnie pozostawić makaron do wyschnięcia na 1-2 godz. na posypanej maką ściereczce. Ugotować w osolonej wodzie 2-3 min.
Sos a^la bolognese.
1). Do naczynia miksującego włożyć mięso, rozdrobnić 15 s/obr. 4-5
i przełozyć do innego naczynia.
2). Do naczynia miksujacego włożyć wszystkie warzywa oprócz pomidorów, rozdrobnić 5 s/obr.7.
3). Dodać oliwę i dusić 5 min/Varoma/obr. 2.
4). Warzywa przełożyć do mięsa, wymieszać, przełożyć do naczynia miksującego, gotować 8 min/Varoma/"Obroty wsteczne" /"Mieszanie" .
5). Dodać wino, gotować 5 min/Varoma/"Obroty wsteczne" /"Mieszanie" .
6). Dodać sól, pieprz, pokrojone pomidory, gotować 15 min/100C/"Obroty wsteczne" /"Mieszanie" .
Przełożyć do innego naczynia.
Sos beszamelowy.
Do naczynia miksujacego włożyć wszystkie składniki, gotować 12 min./100C/obr.3.
Przygotowanie lasagne w naczyniu żaroodpornym.
Na dno naczynia układam płaty makaronu, następnie sos bolognese, sos beszamelowy, ser zółty i posypuję ziołami prowansalskimi i tak po kolei aż do wyczerpania produktów.
Na wierzchu sos beszamelowy posypuję serem, ziołami prowansalskimi i zapiekam 20-30 min w piekarniku o temperaturze 180 stopni C.
Porady
Zielony makaron.
Do podstawowego przepisu dodać 100 g maki i 70 g szpinaku. Zmiksować 20 s/obr.9, następnie dodać jaja i oliwę, zagnieść 2 min/"Ciasto" .
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rewelacyjny przepis. Dodałam jeszcze cukinie i pieczarki. Robiłam z mniejszą ilością miesa: 500 g.Beszamel z tego przepisu - mistrzostwo! Beszamel wychodzi w duzej ilości. Sama lazania - pyszna. Na stałe wchodzi do naszego jadłospisu. Polecam
Pyszności
mąż stwierdził , że lepszej lasagne nie jadł.
Bardzo dobre rodzinka uwielbia lasagne,zrobie napewno.
Oczywiście, spróbuję również następnym razem skrócić czas gotowania i dziękuję za cenne uwagi. Pozdrawiam
Skróciłam tylko czas gotowania poszczególnych punktów, bo wydawał mi się zbyt długi. Smakowało, że palce lizać