- TM 31
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek, extra virgin
- Sos Bolognese
- 800 gmięsa, (400 g wieprzowiny i 400 g wołowiny), pokrojonego na kawałki (3 x 3 cm)
- 200 g warzyw, mieszanych, (seler naciowy, marchew, cebula) pokrojonych na kawałki
- 60 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 100 g białego wytrawnego wina
- 300 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 - 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 - 1 łyżeczki pieprzu
- Sos beszamelowy
- 1000 g mleka
- 80 g masła, miękkiego, plus dodatkowa porcja
- 120 g mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 200 g parmezanu, pokrojonego na kawałki
- 2 jajka (każde 60 g)
- 70 g liści szpinaku, osączonych z wody
- 300 g mąki
- Makaron
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Makaron Do naczynia miksującego wsypać mąkę i włożyć liście szpinaku, wymieszać 20 s/obr. 9.
Sos Bolognese Dodać jajka i olej, wyrobić 2 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Przełożyć ciasto na makaron do innego naczynia, przykryć, pozostawić na 15 minut.
Do naczynia miksującego włożyć mięso, rozdrobnić 10-15 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć warzywa, rozdrobnić 5 s/obr. 7.
Dodać olej, dusić 5 min/Varoma/obr. 2.
Dodać mięso mielone, gotować 8 min/Varoma/ "Obroty wsteczne" /obr. "Mieszanie" .
Dodać wino, gotować 5 min/Varoma/ "Obroty wsteczne" /obr. "Mieszanie" .
Dodać pomidory, sól i pieprz, gotować 20 min/100°C/ "Obroty wsteczne" /obr. "Mieszanie" . Przełożyć do innego naczynia.
W czasie gotowania sosu, na oprószonej mąką powierzchni za pomocą wałka lub maszynki do makaronu, rozwałkować ciasto na cienkie prostokąty (12 płatów ok. 20 x 10 cm) Sos beszamelowy
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, gotować 12 min/100°C/obr. 3.
W tym czasie, lekko ugotować makaron we wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut, odsączyć na przystawce Varoma, płaty makaronu ułożyć obok siebie na ściereczce kuchennej. Przygotowanie lasagne
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Naczynie żaroodporne delikatnie wysmarować masłem, na dno nałożyć cienką warstwę sosu Bolognese.
Nałożyć warstwę płatów makaronu, polać warstwą sosu Bolognese, posypać parmezanem i polać sosem beszamelowym. Powtarzać ten krok, dopóki wszystkie składniki nie zostaną zużyte. Na koniec polać beszamelem, posypać parmezanem i przybrać małymi kawałkami masła. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 20 - 30 minut. Lasagne pokroić na kwadratowe kawałki, podawać na gorąco.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Komentarze
Pyszne! Dodatkowo każdą warstwę bolognese drift boss 2 pokryłam kilkoma suszonymi pomidorami pokrojonymi w paski.
w smaku super, oczywisice zawsze trzeba doprawić pod siebie, ale sposób przedstawienia/zapisania(w zakładce SKŁADNIKI)
przepisu do poprawy !!! tak czy siak POLECAM
www.tomaszkoscik.com
Dobre danie. moge śmiało polecić
Robię ją z książki ABC - i jest pyszna Ja używam dobrej jakości sera gouda, a makaron kupuje gotowy (oszczędność czasu)
Polecam
Pyszna! Ja dodałam jeszcze kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski na wierzch każdej warstwy bolognese.
Bardzo dobra
Ten przepis jest świetny i baaardzo smakuje
Nie ma opisu przygotowania?
Pycha...
Are you sure to delete this comment ?