- TM 31
Składniki
- 300 g ziemniaków, obranych
- 600 g filetów z piersi kurczaka
- przyprawa do kurczaka (gyros)
- olej (15 g)
- 1 MT piwa (jasne)
- Sos:
- 100 g żurawiny, ( zależy jak bardzo intensywną chcemy uzyskać, można dać więcej bądź mniej)
- woda
- 1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki
- 2 łyżki cukru
- przyprawy (imbir, pieprz czarny, goździki, cynamon, anyż)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Kurczaka nasmarować cienka warstwą oleju, obsypać przyprawą curry, rozłożyc na Varomie.
Ziemniaki włożyć do koszyczka.
Wlać wody do 1,5 l
Parametry: temp. Varoma, obroty 1, czas 20 min.
Po 20 min wyjąć ziemniaki, wlać piwo i dusić jeszcze 5 min.
Sos:
Wrzucić żurawinę (świeżą lub mrożoną), zalać do połowy wodą. Zagotować (90 , 5 min, poz "Mieszanie" "Obroty wsteczne" ) - gotujemy w zalezności od porządanej konsystencji, posłodzic, zagotować 1 min
Dodać przyprawy."Mieszanie" "Obroty wsteczne" 15 sek
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
rewelacja
Bardzo dobry przepis żurawina z kurczakiem smakuje wyśmienicie 😊mąż nie lubi żurawiny a tym razem... 😊 pochwalił 😊
Aha 😝dostosowałam się do uwag 😝
a i jeszcze: ziemniaki są całkowicie niesłone
Przepis jest bardzo "apetyczny", więc dziś zrobiłam, ale okazało się, że autorka wpisała go bardzo niedokładnie i niekonsekwentnie: np. w składnikach podała przyprawę gyros, a następnie należy posypać kurczaka curry (?), w treści jest: "wyjąć ziemniaki, wlać piwo i dusić jeszcze 5 minut" - tylko, że w naczyniu jest nadal ponad litr wody od ziemniaków i jeśli doleje się do tego TM piwa, to ileż smaku to da kurczakowi? Dalej jest: "wrzucić żurawinę, zalać do połowy wodą..." do połowy czego? żurawiny, czy naczynia? Trzeba się domyślać - ja się domyśliłam: użyłam wyłącznie gyros, wylałam wodę po ziemniakach i dopiero wlałam piwo oraz wlałam troszkę wody do żurawiny - wyszło pysznie. Z mojej strony dodałabym tylko, że warto przed podaniem pokroić piersi w grube plastry - jest wówczas bardziej elegancko.
My mrozimy sobie na zimę, ale myślę że z suszoną bedzie nawet lepsze, o ile ktos woli słodszy sos. Sos też świetnie smakuje z pulpetami, nawet lepiej niż z kurczakiem
Brzmi świetnie! A żurawina ma być suszona, czy np. w konfiturze?