Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 300 g ziemniaków, obranych
  • 600 g filetów z piersi kurczaka
  • przyprawa do kurczaka (gyros)
  • olej (15 g)
  • 1 MT piwa (jasne)
  • Sos:
  • 100 g żurawiny, ( zależy jak bardzo intensywną chcemy uzyskać, można dać więcej bądź mniej)
  • woda
  • 1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 łyżki cukru
  • przyprawy (imbir, pieprz czarny, goździki, cynamon, anyż)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Kurczaka nasmarować cienka warstwą oleju, obsypać przyprawą curry, rozłożyc na Varomie.

    Ziemniaki włożyć do koszyczka.

    Wlać wody do 1,5 l

    Parametry: temp. Varoma, obroty 1, czas 20 min.

    Po 20 min wyjąć  ziemniaki, wlać piwo i dusić jeszcze 5 min.

    Sos:

    Wrzucić żurawinę (świeżą lub mrożoną), zalać do połowy wodą. Zagotować (90 , 5 min, poz Mieszanie"Mieszanie" Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" ) - gotujemy w zalezności od porządanej konsystencji, posłodzic, zagotować 1 min

    Dodać przyprawy.Mieszanie"Mieszanie" Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 15 sek

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kurczak duszony w piwie z sosem żurawinowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 15, 2017 at 13:06

    rewelacja

    Bardzo dobry przepis Loveżurawina z kurczakiem smakuje wyśmienicie 😊mąż nie lubi żurawiny a tym razem... 😊 pochwalił 😊

    Aha 😝dostosowałam się do uwag 😝

  • listopada 11, 2011 at 18:45

    a i jeszcze: ziemniaki są całkowicie niesłonetmrc_emoticons.(

  • listopada 11, 2011 at 18:44

    Przepis jest bardzo "apetyczny", więc dziś zrobiłam, ale okazało się, że autorka wpisała go bardzo niedokładnie i niekonsekwentnie: np.  w składnikach podała przyprawę gyros, a następnie należy posypać kurczaka curry (?), w treści jest: "wyjąć ziemniaki, wlać piwo i dusić jeszcze 5 minut" - tylko, że w naczyniu jest nadal ponad litr wody od ziemniaków i jeśli doleje się do tego TM piwa, to ileż smaku to da kurczakowi? Dalej jest: "wrzucić żurawinę, zalać do połowy wodą..." do połowy czego? żurawiny, czy naczynia? Trzeba się domyślać - ja się domyśliłam: użyłam wyłącznie gyros, wylałam wodę po ziemniakach i dopiero wlałam piwo oraz wlałam troszkę wody do żurawiny - wyszło pysznie. Z mojej strony dodałabym tylko, że warto przed podaniem pokroić piersi w grube plastry - jest wówczas bardziej elegancko.

     

  • grudnia 15, 2010 at 10:51

    romaym

    Brzmi świetnie! A żurawina ma być suszona, czy np. w konfiturze?

    My mrozimy sobie na zimę, ale myślę że z suszoną bedzie nawet lepsze, o ile ktos woli słodszy sos. Sos też świetnie smakuje z pulpetami, nawet lepiej niż z kurczakiemtmrc_emoticons.)

  • grudnia 2, 2010 at 09:00

    Brzmi świetnie! A żurawina ma być suszona, czy np. w konfiturze?