Składniki
Kotletyt pożarskie
- masło klarowane, do smażenia
- 1 pęczków pietruszki
- sól, do smaku
- pieprz, do smaku
- mleko, do namoczenia bułki
- bułka tarta, do obtaczania kotletw
- 500 g piersi kurczaka
- 1 bułka, czerstwa
- 30 g masła
- 2 jaja
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Filety z kurczaka pokroić w kostkę i lekko zmrozić, następnie włożyć do "Blokada naczynia miksującego" i zmielić 30s obr 6. Bułkę namoczyć w ciepłym mleku, natkę pietruszki posiekać. Do zmielonego mięsa dodać wszystkie składniki i wymieszać obr 5 do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Wilgotnymi rękoma nabieramy mięso i obtaczajęc w tartej bułce formujemy prostkoątne kotlety. Smażymy na klarowanym maśle, przed podaniem osączamy na papierowym ręczniku.
Kotlety pożarskie
Porady
Jeśli masa mięsna wyjdzie nam zbyt luźna to można dosypać tartej bułki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne kotlety, ale musiałam sporo dodać bułki tartej, bo było mocno kleiste i lejące. Po usmażeniu były jeszcze surowe w środku, ale wrzuciłam do piekarnika i wyszły przepyszne.
Robiłam wczoraj, wyszły pyszne, ale u mnie w wersji bezglutenowej (zamiast bułki namoczonej w mleku dałam kilka łyżek płatków owsianych namoczonych w kilku łyżkach wody, a panierowałam w płatkach jaglanych - super do panierki też jest mąka kukurydziana i zmielone płatki owsiane). Dziękuję za przepis
Naprawdę bardzo, bardzo dobre. Ze swojej strony dodałam tylko przesmażoną cebulkę (bo tak lubimy).
Mięso wyszło mi trochę luźne (chyba za słabo odcisnęłam bułkę) ale dodałam suchej bułki tartej i było super. Na zimno też rewelacyjne.
fajny przepis
Bardzo pyszne. Polecam
dobre
Maz Kazal zapamietac przepis bo bardzo mu smakolwaly
rzeczywiscie sa dobre
dodalam troche cilantro cebuli koperku I czosnku
baaaardzo dobre
przepyszne
Moje dzieci chcą jeść je codziennie 😀.
Trudno chyba o lepszą rekomendację 😀