- TM 31
Składniki
- Proszę podać składniki według następującego wzoru:
- ok 300 g piersi z indyka, lub udźca bez kości
- ok 150-200 g różyczek brokółów (nie łodygi)
- ok 120 g żółtego sera, w plastrach (np. Mazdamer)
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- curry i suszona natka piertruszki do smaku
- 1300 ml wody
- 60-70 ml śmietany kremówki 36% lub 30%
- 2-3 ząbki czosnku
- 40 g mąki pszennej
- 1 kostka rosołu drobiowego, najlepiej z ziołami
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Klopsy i kasza
1. Mięso kroimy w grubą kostkę, wkładamy do naczynia, dodajemy łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, curry i suszoną pietruszkę wedle uznania i mielimy. Mięso może być lekko zmrożone - czas ok 30 s / obr. 5
Wariant dietetyczny: W diecie niskosodowej lub jeśli się akurat odchudzamy można zrezygnować z przyprawy uniwersalnej do mięsa na rzecz większej ilości curry i pietruszki. Ja dodaję min. po 3 kopiate łyżeczki curry i pietruszki. Mięso po zmieleniu jest wtedy jednolicie żółte. Można również do mielenia dać cebulę i/lub czosnek, dodać pieprzu lub słodkiej papryki - jak kto lubi.
2. Wykładamy mięso z naczynia do miseczki. Bez mycia naczynia wkładamy brokuły i żółty ser. Rozdrabniamy - czas 5 s / obr. 4. Po 5 s sprawdzamy jak brokuły się rozdrobniły - ser ma być jakby pokrojony w malusieńkie, ale widoczne kwadraciki. Jeśli pozostały większe kawałki, to zsuwamy wszystko ze ścianek naczynia w dół kopystką lub drewnianą łyżką i rozdrabniamy jeszcze raz przez kolejne 5 s.
3. Rozdrobnione brokuły z serem dodajemy do zmielonego mięsa z przyprawami w misce i razem mieszamy. Możemy połączyć wszystko razem nawet ręką. Następnie formujemy średniej wielkości klopsy i układamy na Varomie.
4. Kaszę jęczmienną (może być w woreczkach) układamy w koszyczku. Do naczynia wlewamy wodę. Mycie naczynia jest w tym momencie zbędne. Wkładamy koszyczek z kaszą. Wsypujemy łyżeczkę przyprawy uniwersalnej do wody z kaszą. Woda ma lekko przykrywać kaszę (woreczki mogą wystawać z wody). Jeśli tak nie jest, należy dolać więcej wody. Naczynie zamykamy i układamy na pokrywce przystawkę Varoma z klopsami. Gotujemy - temp. Varoma / czas 35 min / obr. 2.
Wariant: Zamiast kaszy jęczmiennej można użyć innej kaszy lub ryżu najlepiej brązowego.
Sos
1. Po ugotowaniu klopsów ściągamy przystawkę Varoma i wyjmujemy koszyczek z kaszą. Klopsy pozostawiamy przykryte pokrywą Varoma, żeby nie wystygły. Kaszę można przełożyć np. do garnka z przykrywką lub do głębokiego talerza i przykryć drugim. Do pozostałego po parowaniu mięsa i kaszy wywaru dodajemy śmietanę, mąkę, kostkę rosołową i wyciskamy czosnek. Gotujemy - czas 5 min / temp. 100 / obr. 3.
2. Po ugotowaniu jeszcze miksujemy. - czas 10s / obr. 10
Podajemy na ciepło klopsy z kaszą polaną sosem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo smaczne
Biedronka
Bardzo dobre
są fantastyczne! ja też dziś na obiad 2 raz
Rewelacja ! już drugi raz robię
Are you sure to delete this comment ?