- TM 5
Składniki
- 600 g wody
- 130 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 60 g selera, pokrojonego na kawałki
- 60 g Natki pietruszki, tylko liści
- 1 łyżeczek koncentratu bulionu drobiowego, w TM lub 1 kostka bulionu drobiowego
- 600 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w paski (5x2 cm)
- 1 łyżeczek soli, plus dodatkowa porcja do smaku
- 1/2 łyżeczek pieprzu czarnego
- 150 g pieczarek, pokrojonych w plasry
- 40 g mąki
- 100 g śmietany 30%
- 1 łyżeczek soku z cyryny
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynie miksującego wlać wodę, dodać marchewkę, seler, liście pietruszki i koncentrat bulionu.
Paski kurczaka przyprawić solą i pieprzem i umieścić w dolnej części przystawki Varoma. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować 20 min./Varoma/obr.1.
W tym czasie ułożyć plastry pieczarek w górnej części przystawki Varoma, odstawić.
2. Ostrożnie otworzyć pokrywę przystawki Varoma od siebie i odwróciś kawałki kurczaka kopystką. Włożyć górną część przystawki Varoma z pieczarkami, przykryć pokrywką, gotować kolejne 5 min/Varoma/obr.1. Odstawić przystawkę Varoma.
3. Dodać mąkę, śmietanę i sok z cytryny, gotować 1 min/100 st.C/obro. 6.
4. Dodać ugotowane pieczarki i masło, gotować 1 min/80 st. C/"Obroty wsteczne" /obr.2. Doprawić do smaku. Kurczaka i sos podawać osobno lub polać mięso sosem przed podaniem.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Porady
- podawać z ryżem lub ziemniakami ( można ugowować w koszyczku w trakcie gotowania mięsa w waromie)
- śmietanę 30% można sastąpić 18%
- do dania pasuje młoda kapusta na ciepło
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Troszkę bałam się tej ilości natki w sosie , ale wyszło obłędnie... Podałam z ziemniakami i kapustą na ciepło
Bardzo dobre danie i szybkie. Zamiast na parze można kurczaka podsmażyć razem z pieczarkami i dodać do sosu w thermomixie
Rewelacyjny smak sosu. Ja trochę zmodyfikowałam, bo kurczaka posypałam oregano i zamiast pieczarek dałam warzywa na parze (trochę brokułów, kukurydzy, marchewki). Dałam odrazu, żeby się robiły jednocześnie z kurczakiem,
Dzisiaj robiłam, przepyszne jedzonko. Podawałam z ryżem.
Danie smaczne, sos bardzo kremowy. Ja dodałam do warzyw jeszcze cebulę, a kurczaka przez całą noc marynowałam w ulubionej marynacie.
bardzo dobre danie. godne polecenia.
Przepis wypróbowany danie jest naprawdę bardzo dobre. A sos wręcz wyśmienity. Gorąco polecam
Robiłam dzisiaj,bardzo pyszny sosik,polecam
Zrobiłam dzisiaj na obiad. Podałam z ziemniakami i sałatą. Chyba smaczny , skoro mąż zazyczył sobie jutro taki sam obiadek .
[[wysiwyg_imageupload:2485:]]
Jest niebiańsko dobry, szczególnie sos jest przepyszny. To danie trzeba spróbować.