thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 600 g wody
  • 130 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 60 g selera, pokrojonego na kawałki
  • 60 g Natki pietruszki, tylko liści
  • 1 łyżeczek koncentratu bulionu drobiowego, w TM lub 1 kostka bulionu drobiowego
  • 600 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w paski (5x2 cm)
  • 1 łyżeczek soli, plus dodatkowa porcja do smaku
  • 1/2 łyżeczek pieprzu czarnego
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w plasry
  • 40 g mąki
  • 100 g śmietany 30%
  • 1 łyżeczek soku z cyryny
  • 60 g masła, pokrojonego na kawałki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. 1. Do naczynie miksującego wlać wodę, dodać marchewkę, seler, liście pietruszki i koncentrat bulionu. 

    Paski kurczaka przyprawić solą i pieprzem i umieścić w dolnej części przystawki Varoma. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować 20 min./Varoma/obr.1. 

    W tym czasie ułożyć plastry pieczarek w górnej części przystawki Varoma, odstawić.

    2. Ostrożnie otworzyć pokrywę przystawki Varoma od siebie i odwróciś kawałki kurczaka kopystką. Włożyć górną część przystawki Varoma z pieczarkami, przykryć pokrywką, gotować kolejne 5 min/Varoma/obr.1. Odstawić przystawkę Varoma.

    3. Dodać mąkę, śmietanę i sok z cytryny, gotować 1 min/100 st.C/obro. 6.

    4. Dodać ugotowane pieczarki i masło, gotować 1 min/80 st. C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.2. Doprawić do smaku. Kurczaka i sos podawać osobno lub polać mięso sosem przed podaniem.

     

Porady

- podawać z ryżem lub ziemniakami ( można ugowować w koszyczku w trakcie gotowania mięsa w waromie)

- śmietanę 30% można sastąpić 18%

- do dania pasuje młoda kapusta na ciepło

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

KURCZAK Z KREMOWYM SOSEM Z WARZYWAMI

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?