![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/7plps2jq-efb26-279514-f60be-kh33y2ki/145b0d52-3182-4998-9b58-dddaab3aa878/main/indian-chicken-curry-z-oslona-noza.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/7plps2jq-efb26-279514-f60be-kh33y2ki/f258ea1f-d796-476f-bb44-a828d473859b/main/indian-chicken-curry-z-oslona-noza.jpg)
Składniki
Indian Chicken Curry
- 500 gramy cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki
- 600 gramy piersi z kurczaka, pokrojona w kostkę 2-3 cm
- 200 gramy masło klarowane
- 1 łyżeczki sól
- 1 łyżki koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczki kurkuma, mielona
- 1 łyżki czosnek, granulowany
- 1/2 łyżeczki chili, mielone, odpowiada za ostrość
- 3 -4 łyżeczki curry, mielone
- 250 gramy woda
- 2-3 łyżeczki przyprawa garam masala
- 3-4 łyżki kolendra, świeża
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
cebula obrać, pokroic na ćwiartki, wrzucić do misy, założyć miarkę
"Miksowanie" 15
"Mieszanie" 4
wyciągnąć cebulę do innego naczynia, może trochę cebuli zostać
dodać do misy 200 gramów masła klarowanego w kawałkach
"Podgrzewanie" podgrzewamy 30 sekund temperatura 90, aż się trochę roztopi masło
dodajemy pokrojoną wcześniej cebulę
"Podgrzewanie" 80 minut 105 stopni, obroty 2,5 z koszkiem na górze
założyć miarkę i
"Miksowanie" 12 sekund obr 6
dodać 250 gr wody
dodać łyżeczkę soli
dodać łyżkę koncentratu pomidorowego
dodać łyżeczkę kurkumy
dodać łyżkę czosnku granulowanego lub w proszku
dodać pół łyżeczki chili w proszku (można dać więcej dla większej ostrości)
dodac 3-4 pełne łyżeczki curry w proszku
założyć miarkę,
"Miksowanie" 12 sekund obr 5
zakładamy osłonę noża miksującego
na osłonę dajemy pokrojone mięso
zakładamy na górę pokrywy koszyczek
"Podgrzewanie" 40 minut 98 stopni obroty 1,5
dodajemy 3-4 łyżki kolendry - same liście pokrojone
dodajemy 2-3 łyżeczki garam masala
"Podgrzewanie" 10 minut 100 stopni obr 1,5
cebula obrać, pokroic na ćwiartki, wrzucić do misy
Porady
potrzebna osłona noża
Curry można zjeść z ryżem, chlebem tostowym itp
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?