Składniki
Bułki hamburgerowe:
- 25 g drożdży
- 125 g mleka
- 15 g cukru
- 25 g Miękkiego masła
- pół łyżki miodu
- pół łyżeczki soli
- 250 g mąki przennej
Kotlety z indyka
- 700 g piersi z indyka
- 1 jajko kurze
- 1 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżeczki przyprawy BBQ
- sól, pieprz do smaku
Sos jogurtowo-koperkowy
- 1 łyżki majonezu
- 3 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczki musztardy miodowej
- 1 gałązki koperku
- sól, pieprz do smaku
Dodatki do hamburgera:
- pomidor, cebula czerwona, ser żółty, ogórek konserwowy, cebula prażona, sałata lodowa, keczup, sos jogurtowo-koperkowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć mleko, droźdże, cukier. Podgrzewać 2 min 30 sek/obrót 1/37 stopni C
Dodać masło, sól, mąkę. Wyrabiać 2min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut
Uformować 10 bułek (moje wyszły malutkie), jeśli ktoś chcę większą wersję hamburgerów to podzielić na 5 części. Wierzch posmarować mlekiem i posypać sezamem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 15-20 minut.
Mięso pokroić w małe kawałki, włożyć do naczynia miksującego. Mielić 15 sekund/obroty 7
Dodać jajko, przyprawy. Wymieszać 15 sekund/obroty 3/"Obroty wsteczne"
Uformować 10 kotletów. Piec na grillu lub smażyć.
Wymieszałam wszystko w miseczce, bo nie chciałam brudzić naczynia.
SMACZNEGO!
Bułeczki
Kotlety:
Sos
Porady
Moje bułeczki wyszły małe, ciasto można podzielić na mniej części.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
witam. Mój pierwszy przepis z przepisowni, który robiłam. Jestem pod wrażeniem 😀 mięso wyszło super, sosik też a bułki...hmmm nigdy nie myślałam, że domowe bułki hamburgerowe mogą być 1000 razy lepsze w smaku od kupnych 😀 pychotka! Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam 😀
Całości nie testowałem, ale bułki idealne!
polecam sos dzis zrobilam go do smazonego lososia
Robiłam hamburgery wg przepisu z małymi modyfikacjami -
kotlety - nie miałam sosu bbg wiec dałam troche ketchupu Pewnie smakowo kotlety min inne wyszły, ale były dobre. I ja jeszcze je obtoczyłam jednak w bułce tartej, bo były strasznie klejące. I tak smażyłam.
bułki - nie ma w przepisie informacji kiedy dodac miód - dodałam normalnie do ciasta przed wyrabianiem. Bułki rzeczywiscie malutkie jak sie zrobi ich 10. Ale w smaku swietne, mieciutkie.
Przepis polecam i pewnie jeszcze wroce do niego
Ja kupiłam rok temu na wczasach w Bułgarii. Tą przyprawę używa się do potraw z grilla itp, ma smak taki grillowy, wędzonki ;p Widziałam w sklepie sos bbq z hellmans bodajże, więc możesz sobie zastąpić przyprawę - sosem albo zrobić w thermomixie
OLE
Przepis ciekawy Mam pytanie odnośnie przyprawy BBQ co to jest? i gdzie można kupić ? Pozdrawiam
Brzmi ciekawie... i o wiele zdrowiej niż kupiony hamburger. Dodaje do przetestowania ;o) Pozdrawiam.
;o)
Fajny przepis. Moj synus ma niedlugo urodzinki i zaprasza kolegow do domku wiec moze zrobimy takie hamburgery na przekaske. Dziekuje za przepis i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Are you sure to delete this comment ?