thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
przez olqee
opublikowany: 03/23/13
zmieniono dnia: 03/23/13

Składniki

Bułki hamburgerowe:

  • 25 g drożdży
  • 125 g mleka
  • 15 g cukru
  • 25 g Miękkiego masła
  • pół łyżki miodu
  • pół łyżeczki soli
  • 250 g mąki przennej

Kotlety z indyka

  • 700 g piersi z indyka
  • 1 jajko kurze
  • 1 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczki przyprawy BBQ
  • sól, pieprz do smaku

Sos jogurtowo-koperkowy

  • 1 łyżki majonezu
  • 3 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 gałązki koperku
  • sól, pieprz do smaku

Dodatki do hamburgera:

  • pomidor, cebula czerwona, ser żółty, ogórek konserwowy, cebula prażona, sałata lodowa, keczup, sos jogurtowo-koperkowy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Bułeczki
  1. Do naczynia miksującego włożyć mleko, droźdże, cukier. Podgrzewać 2 min 30 sek/obrót 1/37 stopni C

  2. Dodać masło, sól, mąkę. Wyrabiać 2min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"

  3. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut

  4. Uformować 10 bułek (moje wyszły malutkie), jeśli ktoś chcę większą wersję hamburgerów to podzielić na 5 części. Wierzch posmarować mlekiem i posypać sezamem.

  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 15-20 minut.

  6. Kotlety:
  7. Mięso pokroić w małe kawałki, włożyć do naczynia miksującego. Mielić 15 sekund/obroty 7

  8. Dodać jajko, przyprawy. Wymieszać 15 sekund/obroty 3/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

  9. Uformować 10 kotletów. Piec na grillu lub smażyć.

  10. Sos
  11. Wymieszałam wszystko w miseczce, bo nie chciałam brudzić naczynia.

     

    SMACZNEGO! 

Porady

Moje bułeczki wyszły małe, ciasto można podzielić na mniej części.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Hamburgery z indyka

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 23, 2017 at 13:09

    witam. Mój pierwszy przepis z przepisowni, który robiłam. Jestem pod wrażeniem 😀 mięso wyszło super, sosik też a bułki...hmmm nigdy nie myślałam, że domowe bułki hamburgerowe mogą być 1000 razy lepsze w smaku od kupnych 😀 pychotka! Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam 😀

  • maja 13, 2016 at 13:11
    5.0

    Całości nie testowałem, ale bułki idealne!

  • marca 25, 2016 at 14:12

    polecam sos dzis zrobilam go do smazonego lososia 

  • listopada 21, 2013 at 10:47
    5.0

    Robiłam hamburgery wg przepisu z małymi modyfikacjami -

    kotlety - nie miałam sosu bbg wiec dałam troche ketchupu tmrc_emoticons.) Pewnie smakowo kotlety min inne wyszły, ale były dobre. I ja jeszcze je obtoczyłam jednak w bułce tartej, bo były strasznie klejące. I tak smażyłam.

    bułki - nie ma w przepisie informacji kiedy dodac miód - dodałam normalnie do ciasta przed wyrabianiem. Bułki rzeczywiscie malutkie jak sie zrobi ich 10. Ale w smaku swietne, mieciutkie.

    Przepis polecam i pewnie jeszcze wroce do niego tmrc_emoticons.)

  • marca 26, 2013 at 19:19

    Ja kupiłam rok temu na wczasach w Bułgarii. Tą przyprawę używa się do potraw z grilla itp, ma smak taki grillowy, wędzonki ;p Widziałam w sklepie sos bbq z hellmans bodajże, więc możesz sobie zastąpić przyprawę - sosem albo zrobić w thermomixietmrc_emoticons.;)

    OLE

  • marca 24, 2013 at 20:26
    5.0

    Przepis ciekawy tmrc_emoticons.)  Mam pytanie odnośnie przyprawy BBQ co to jest? i gdzie można kupić ? Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

  • marca 24, 2013 at 20:26

    Brzmi ciekawie... i o wiele zdrowiej niż kupiony hamburger. Dodaje do przetestowania ;o) Pozdrawiam. Big Smile

    ;o)

  • marca 24, 2013 at 19:52

    Fajny przepis. Moj synus ma niedlugo urodzinki i zaprasza kolegow do domku wiec moze zrobimy takie hamburgery na przekaske. Dziekuje za przepis i pozdrawiam  Big Smile

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

Are you sure to delete this comment ?