Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
4
osoba/osoby
Poziom
Łatwy
Składniki
Ciasto Hamburger XXL
- 250 g wody
- 25 g drożdży świeżych
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 40 g oleju
- 3 łyżeczek słonecznika łuskanego, Lub sezamu do posypania
Farsz
- 500 g mięsa mielonego, Indyka
- 1 cebula
- 1000 g pieczarek
- 2 łyżek bazylia, suszona
- 5 ogórka konserwowego, Można dać więcej sztuk lub mniej
- 12 plastry ser żółty, w plastrach, Taki jak lubisz
- 1 Ketchupu
- 1 łyżeczki sól
- 1 łyżeczki pieprzu, mielonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Przekrojona cebula do "Blokada naczynia miksującego" 4 sekundy /obr max 4 - przełożyć na patelnię i smażyć na tłuszczu na złoty kolor.
Do "Blokada naczynia miksującego" dodać ogórki obr. 5/ ok 4sekundy -zależy jak bardzo chcesz mieć drobno posiekane, przełożyć do innego naczynia.
Do "Blokada naczynia miksującego" dodać przekrojone pieczarki i obr. 5/ ok 4sekundy -zależy jak bardzo chcesz mieć drobno posiekane. Przełożyć na patelnie- smażyć lekko posolić, jak odparuje woda to posypać bazylia suszona albo świeże liście. Dusić.
Do "Blokada naczynia miksującego" wlożyć Lekko zamrożone mięso z indyka ok 2 min/obr 6, przełożyć na patelnię i smażyć z 2 łyżkami oliwy. Po chwili jak mieso się podpiecze to posolić i popierzyć - albo dać swoje ulubione przyprawy do mięsa. Dodać usmażone cebulę- wymieszać - Wodę, drożdze i cukier do"Blokada naczynia miksującego" 3 min/37°C/obroty1. Dodać mąkę,sól,olej i jajko 2,5 min"Ciasto" przełożyć do natłuszczonej olejem miski przykryć ściereczką zostawić przez 1 h godzine w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia
Gdy ciasto wyrosło przełożyć na stolnicę większą połowę Rozwałkować brzegi a środek zostaw trochę grubszy. (Dno tortownicy)
Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto połóż usmażone mięso z cebulą
Polej keczupem przykryj kawałkami sera Dodaj pieczarki polej keczupem Dodaj ogórki i znowu ser,
Rozwałkować drugą część ciasta równo i przykryć ciastem tortownicę aby ładnie się skleiło.
Jak już przykryjemy ciasto, to zwilżamy lekko mlekiem i posypujemy slonecznikien albo sezamem.
Hamburgera wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni piec 25 minut góra dół z termoobiegiem SMACZNEGO😋
Przygotowanie farszu
Przygotowanie CIASTA
Porady
Jak wałkujemy ciasto, to posypujemy trochę mąką 😊
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?