- TM 31
Składniki
4 porcje
- 500 gramów łopatki wieprzowej
- 1 mała cebula lub 1 szalotka
- 1 marchewki
- 1 pietruszka, korzeń
- 20 gramów masła
- 1 ząbek czosnku
- 100 gramów papryki konserwowej
- woda (przegotowana, ciepła)
- mąka pszenna razowa
- 4 płaskich łyżek sosu sojowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. jedna mala cebule wkladamy do pojemnika"Blokada naczynia miksującego" obr. 5 czas 5sec miksujemy
dodajemy 20g masła dusimy 100st 5min obr. 1
2. Wkładamy 1 marchew 1 pietruszke i 1 ząbek czosnku do pojemnika"Blokada naczynia miksującego" obr. 5 czas 7sec
3. dodajemy 200g wody 3 d łyżki sosu sojowego , pokrojona papryke konserwowa 100g
dusimy "Blokada naczynia miksującego" 10 min st 100 obroty 1"Obroty wsteczne" wsteczne
4 łopatkę wieprzową 0,5 kg kroimy w kostke ok 4cm/4cm przyprawiamy
pół łyżeczki : imbir mielony, kolendra mielona,sól, bazylia suszona,kozieradka
szczypta papryki słodkiej mielonej, pieprzu czarnego. smazamy na patelni na średnim ogniu
pod przykryciem ok .15min mieszając
5.do pojemnika"Blokada naczynia miksującego" dolewamy wody (zgodnie z miarka do 1 litra ), dodajemy mięso,
2 płaskie łyżki mąki pszennej . 15-20 min"Blokada naczynia miksującego" obr 1"Obroty wsteczne" wsteczne 100 stopni.Polecam podawać z kopytkami, ryżem, bądź kaszą.
Gulasz
Porady
Dla osób lubiących pikantne potrawy polecam dodać pół papryczki chili (świeżej)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Elzu:Hej ja zageszczam maka i jest ok
Zrobiłam. Jest OK
jak dla mnie trochę za dużo sosu i trochę rzadki.
Nastepnym razem dodam różne warzywa
Teraz zabieram sie za kopytka
Nie wiem co robię nie tak (nie tylko w tym gulaszu, a w innych też), że przeważnie wychodza mi bardzo rzadkie, tutaj dałam mniej wody niż w przespisie, ostatni etap robił się 25 min z czego ostatnie 5 z uchyloną miarką, a wyszła zupa.. :/ W smaku ok, ale konsystencja porażka.
Czy ktoś też tak miał? Jak ratować za rzadki sos, albo jak zapobiec?
Tylko sosy z książki abc wychodzą mi odpowiednio gęste..
Robię trzeci już raz. Bardzo dobry.
Tez dodałam świeża paprykę, pieczarki, fasolkę, brokuły i 2 łyżeczki pomidorów krojonych - bo dla moich dzieci, musza byc warzywa w gulaszu. Ale ogólnie pycha
Idealny, dałam tylko świeża paprykę na drugi dzień jak został zrobilam placki ziemniaczane z tym sosem....nawert mój 3 latek prosil o dokładkę
Wyszedł pyszny
jeszcze nigdy mi nie wyszedł taki pyszny. Moja modyfikacja to nie dałam papryki bo nie miałam, za to dodałam 2 łyżki sosu sojowego. smak wysmienity
Jeden z moich ulubionych przepisów na gulasz! Szybki i zawsze wychodzi Jedyne co zmieniam to zamiast papryki konserwowej daje świeżą.
Badzo dobry. Polecam!
Are you sure to delete this comment ?