thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 12/08/13

Składniki

  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (patrz wskazówka)
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 130 g mleka
  • 250 g groszku, mrożonego
  • 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 6 - 8 jajek
  • 1000 g wody
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 150 g boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plasterki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego wlać 500 g wody, włożyć koszyczek, umieścić w nim jajka, ugotować na półtwardo, 13 min/Varoma/obr. 1, odstawić.
    2. Opróżnić naczynie miksujące.
    3. Do naczynia miksującego wlać 500 g wody, dodać kostkę bulionu i sól, ziemniaki umieścić w koszyczku, wstawić do naczynia miksującego, groszek ułożyć w przystawce Varoma, całość gotować 20 min/Varoma/obr. 1.
    4. Wyjąć ziemniaki i groszek, ostawić w ciepłe miejsce.
    5. Opróżnić naczynie miksujące.
    6. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać sól, pieprz, przyprawę uniwersalną i gałkę muszkatołową, podgrzać 2 min/90°C/obr. 1.
    7. Dodać ziemniaki i groszek, rozdrobnić przy pomocy kopystki 20 s/obr. 3.
    8. Boczek usmażyć na suchej patelni, podawać z puree i jajkami przekrojonymi na połówki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Groszek z purée ziemniaczanym

Wydrukuj:

Komentarze