thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 09/11/12
zmieniono dnia: 10/11/12

Składniki

Gołąbki

  • 450 gramów mielonej piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 cm imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczki otartej skórki z limonki, można zastąpić 2 cm trawy cytrynowej
  • 12 liści Kapusty pekińskiej
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 150 gramów ryżu basmati
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki curry, mielonego
  • 1 jogurt naturalny
  • 1500 gramów wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Gołąbki
  1. Liści z kapusty okroic tak, żeby zostały tylko zielone części. Liście wrzucić do wrzątku i gotować około  minut. Liście wyjąć i ostudzić. Do naczynia mieszającego wrzucić (miele w sklepie)mielone mięso, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, chilli bez pestek, skórkę z limonki, starty imbir, pokrojoną kolendrę i sos sojowy. Wyrobić 10 sek. Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr. 3. Mięso rozkładać na liściach kapusty i zawijac.

  2. Ryż wsypać do koszyczka do umytego naczynia wlać 1500 g wody dodać sól, na ryż wsypać curry. Na górnej Varomie ułożyć gołąbki gotujemy 30min/ Varoma/ obr. 1. Ryż jesyt gotowy po 15 minutach. Kiedy gołąbki się gotuja, przygotować jogurt z czosnkiem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Gołąbeczki na ostro w kapuście pekińskiej

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 11, 2012 at 18:23
    5.0

    Przepis fajny, dodaje go do przepisów do wypróbowania tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • listopada 10, 2012 at 14:23

    Dzięki, mam nadzieje ze już jest czytelny Big Smile

  • listopada 10, 2012 at 14:22

     Przepis z kuchni tajskiej nie wymaga zadnych dopracowań!! Ryż jest tu jako dodatek a gołąbki samo mięso z przyprawami

  • listopada 10, 2012 at 10:22

    tmrc_emoticons.;) Przzepis ciekawy, ale strasznie chaotycznie go napisałeś: część w opisie wykonania a część już w komentarzu. Popraw go bo w komentarzach trzeba kiedyś będzie szukać.Poprawiamy "wchodząc" w edycję przepisu .

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • listopada 9, 2012 at 22:32

    Massii, czy to już koniec przepisu? Chyba nie wpisałaś wszystkiego: czy ryż po ugotowaniu łączy się z mięsem jak przy tradycyjnych gołąbkach? Na zdjęciu tego nie widać, bo jest małe...  tmrc_emoticons.~  

    Pomysł na takie połączenie składników jest ciekawy, więc może warto dopracować ten przepis. tmrc_emoticons.)    tmrc_emoticons.)   

     Moja rada dotycząca mielenia piersi z kurczaka: taką ilość, czyli 450g można w dwóch porcjach zmielić w TM i to bez "podmrarzania", wystarczy pokroić mięso w kostkę i zmielić 7 sek / obr.7, wyjąć do innego naczynia; drugą porcję mięsa zmielić już ze wszystkimi przyprawami, dodać tą pierwszą porcję i wymieszać na obr Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"  Spróbuj następnym razem.  tmrc_emoticons.)  Nie będziesz musiała myć maszynki do mięsa  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile