Składniki
Gołąbki
- 450 gramów mielonej piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 cm imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczki otartej skórki z limonki, można zastąpić 2 cm trawy cytrynowej
- 12 liści Kapusty pekińskiej
- 1/2 pęczka kolendry
- 150 gramów ryżu basmati
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki curry, mielonego
- 1 jogurt naturalny
- 1500 gramów wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Liści z kapusty okroic tak, żeby zostały tylko zielone części. Liście wrzucić do wrzątku i gotować około minut. Liście wyjąć i ostudzić. Do naczynia mieszającego wrzucić (miele w sklepie)mielone mięso, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, chilli bez pestek, skórkę z limonki, starty imbir, pokrojoną kolendrę i sos sojowy. Wyrobić 10 sek. "Obroty wsteczne" obr. 3. Mięso rozkładać na liściach kapusty i zawijac.
Ryż wsypać do koszyczka do umytego naczynia wlać 1500 g wody dodać sól, na ryż wsypać curry. Na górnej Varomie ułożyć gołąbki gotujemy 30min/ Varoma/ obr. 1. Ryż jesyt gotowy po 15 minutach. Kiedy gołąbki się gotuja, przygotować jogurt z czosnkiem.
Gołąbki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepis fajny, dodaje go do przepisów do wypróbowania
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Dzięki, mam nadzieje ze już jest czytelny
Przepis z kuchni tajskiej nie wymaga zadnych dopracowań!! Ryż jest tu jako dodatek a gołąbki samo mięso z przyprawami
Przzepis ciekawy, ale strasznie chaotycznie go napisałeś: część w opisie wykonania a część już w komentarzu. Popraw go bo w komentarzach trzeba kiedyś będzie szukać.Poprawiamy "wchodząc" w edycję przepisu .
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Massii, czy to już koniec przepisu? Chyba nie wpisałaś wszystkiego: czy ryż po ugotowaniu łączy się z mięsem jak przy tradycyjnych gołąbkach? Na zdjęciu tego nie widać, bo jest małe...
Pomysł na takie połączenie składników jest ciekawy, więc może warto dopracować ten przepis.
Moja rada dotycząca mielenia piersi z kurczaka: taką ilość, czyli 450g można w dwóch porcjach zmielić w TM i to bez "podmrarzania", wystarczy pokroić mięso w kostkę i zmielić 7 sek / obr.7, wyjąć do innego naczynia; drugą porcję mięsa zmielić już ze wszystkimi przyprawami, dodać tą pierwszą porcję i wymieszać na obr "Obroty wsteczne" Spróbuj następnym razem. Nie będziesz musiała myć maszynki do mięsa Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/