thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Fasolka po bretońsku

  • 40 g cebula, (poszatkowana)
  • 20 g oleju
  • 1 ząbka ząbek czosnku
  • 130 g boczki parzone, wędzone, (w kostke)
  • 160 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej, (w kostke)
  • 300 g mięsa wieprzowego, (w kostke)
  • 3 kulki ziarno ziela angielskiego
  • 2 liście liść laurowy, suszony
  • 1 kostki rosołu, (ja używam 1 czubatą łyżeczkę vegety)
  • 250 g fasola jasiek, sucha, (namoczyć przed gotowaniem: 8-10h)
  • 750 g woda
  • 90 g koncentrat pomidorowy, (lub 70 g koncentrat + 20 g ketchup)
  • 1 łyżeczki pieprz czarny, mielony, (płaska)
  • 1 łyżeczki majeranku, suszonego, (płaska)
  • 1.5 łyżeczek papryka słodka, mielona
  • 0.5 łyżeczki soli, drobnej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Fasolka po bretońsku
  1. 1. Rozdrobnioną cebulę, olej i ząbek czosnku dusić: 2 min. / 120 stopni / obr. 1
    2. Dodać boczek, kiełbasę, mięso i dusić: 3 min. / 120 stopni / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr. 1
    3. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, vegete, fasole i wodę. Zamiast miarki nałożyć koszyczek i gotować: 60 min. / 100 stopni / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr. Mieszanie"Mieszanie"
    4. Dodać koncentrat, pieprz, majeranek, paprykę i sól - dokładnie wymieszać przy pomocy kopystki i gotować: 5min. / 100 stopni / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr. Mieszanie"Mieszanie"

Porady



Koncentrat pomidorowy można wymieszać z ketchupem, w proporcji: 70 g koncentratu + 20 g ketchupu



250 g fasoli namoczyć przed wykonaniem dania przez 8-10 godzin[/b]



Smacznego!!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Fasolka po bretońsku

Wydrukuj:

Komentarze