Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 28/06/12
Składniki
- Ciasto
- 220 g wody, letniej
- 1 łyżeczka cukier lub 1 łyżeczka słodu
- 20 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 30 g oliwy z oliwek, extra virgin, plus dodatkowa porcja
- 1 g soli
- Nadzienie „klasyczne”
- 300 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
- 400 g pomidorów, pokrojonych na kawałki, odsączonych
- 40 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 1 łyżeczka soli
- 6 liści bazylii, porwanych na kawałki
- 100 g szynki, pokrojonej w paski
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać 20 s/obr. 2.
- Dodać mąkę, oliwę z oliwek i sól, wyrobić 2 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Ciasto przełożyć do posmarowanej odrobiną oliwy dużej miski, uformować kulę. Przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Przygotowanie calzone
- Nagrzgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Do naczynia miksującego włożyć ser mozarella, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka, pozostawić do ocieknięcia na około 10 minut. W tym czasie do miski włożyć pomidory, oliwę, sól, liście bazylii i szynkę, dobrze wymieszać.
- Ciasto podzielić na 4 równe części, każdą część rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na cienki (0,5 cm) placek w kształcie koła (Ø 26 cm). Na połowie każdego placka rozsmarować ¼ nadzienia zachowując 2 cm odstępu od brzegu. Brzegi zwilżyć wodą, złożyć drugą połowę placka, delikatnie wypuścić powietrze, zlepić brzegi dociskając je widelcem. Ułożyć calzone na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 20 - 25 minut. Podawać na ciepło.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo dobre
Dobre ale niestety musze stwierdzić, że d*py nie urwało :P
Polecam zmienić mąki: 100g mąki pszennej pełnoziarnistej, 300g mąki pszennej
Smaczne, farsz u mnie szpinak z serem feta. Niestety jeśli się za cienko rozwałkuje ciasto, wówczas podczas pieczenia soki z farszu wypływają (na szczęście tylko jeden pieróg mi tak zrobił).
Bardzo smaczne, polecam
Bardzo dobre. Polecam. Ja również zmodyfikowałem farsz (pieczarki, salami)
Co prawda zmodyfikowałam farsz ale przepis bardzo fajny.
Dobre, jednak z tą ilością składników trochę ubogie, ja dodatkowo dodałam szynkę w plastrach, pieczarki przesmażone i paprykę pokrojoną w kostkę.
Bardzo smaczne danie. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy dużo smacznego jedzenia. Nadzienie: szpinak, boczek, ser typu feta, czosnek
Super przepis. Można dodać nadzienie wg gustu. Moim mężczyźni bardzo lubią i fajne jest że jednym pierogiem się najedzą.
Are you sure to delete this comment ?