thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 28/06/12

Składniki

  • Ciasto
  • 220 g wody, letniej
  • 1 łyżeczka cukier lub 1 łyżeczka słodu
  • 20 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek, extra virgin, plus dodatkowa porcja
  • 1 g soli
  • Nadzienie „klasyczne”
  • 300 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
  • 400 g pomidorów, pokrojonych na kawałki, odsączonych
  • 40 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 liści bazylii, porwanych na kawałki
  • 100 g szynki, pokrojonej w paski

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać 20 s/obr. 2.
    2. Dodać mąkę, oliwę z oliwek i sól, wyrobić 2 min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" . Ciasto przełożyć do posmarowanej odrobiną oliwy dużej miski, uformować kulę. Przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Przygotowanie calzone
    3. Nagrzgrzać piekarnik do temp. 200°C.
    4. Do naczynia miksującego włożyć ser mozarella, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka, pozostawić do ocieknięcia na około 10 minut. W tym czasie do miski włożyć pomidory, oliwę, sól, liście bazylii i szynkę, dobrze wymieszać.
    5. Ciasto podzielić na 4 równe części, każdą część rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na cienki (0,5 cm) placek w kształcie koła (Ø 26 cm). Na połowie każdego placka rozsmarować ¼ nadzienia zachowując 2 cm odstępu od brzegu. Brzegi zwilżyć wodą, złożyć drugą połowę placka, delikatnie wypuścić powietrze, zlepić brzegi dociskając je widelcem. Ułożyć calzone na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 20 - 25 minut. Podawać na ciepło.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Calzone

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?