Składniki
Bigos - dodatki
- 1000 g woda
- 20 g olej
- 50 g marchew
- 30 g seler
- 30 g pietruszka korzeń
Bigos - baza
- 25 g śliwka suszona
- 20 g suszone grzyby
- 100 g cebula
- 800 g kapusta kiszona z beczki
- 400 g boczek, wędzony
Przyprawy
- 1 szczypty pieprz ziołowy
- 14 kulek pieprz czarny
- 1 płaskich łyżeczek przyprawa uniwersalna z TM
- 8 kulek jałowiec
- 1 płaskie łyżeczki do herbaty papryka słodka
- 1 płaskich łyżeczek kminek
- 3 liście liść laurowy
- 8 kulek ziele angielskie
- 1 szczypty pieprz czarny mielony
- 1 kostek kostka bulionowa
- 2 płaskich łyżek koncentrat pomidorowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Grzyby namoczyć w 200g wody dzień wcześniej
2. Rozdrobnić kapustę podzieloną na 4 równe części po 200g - obr 5 - 3s
3. Ćwiartki cebuli zemleć - obr 5 - 3s
4. Dodać olej - zeszklić cebulę - obr 1 Varoma - 5 min
5. Dodać pozostałe warzywa - zemleć obr 5 - 5s
6. Dodać kapustę, 800g wody, koncentrat pomidorowy, przyprawy, śliwki suszone, grzyby pocięte w paski - gotować Varoma wsteczne obr 1 - 60min
7. Boczek pokrajać na drobną kostkę, podsmażyć na patelni do rumianego koloru
8. Po godzinie gotowania w TM proponuję przełożyć całość do większego garnka i przestawić na kuchenkę, dodać wodę pozostałą z moczenia grzybów /polecam również dodać lampkę czerwonego wytrawnego wina/
9. Dodać podsmażony boczek - gotować na wolnym ogniu 40 min
10.Tłuszcz pozostały ze smażenia boczku pozostawić na zasmażkę - dodać łyżkę stołową mąki - podsmażyć ciągle mieszając
11.Dodać zasmażkę do bigosu - dosolić do smaku
12.Gotować 20 min na wolnym ogniu
13.Smacznego!
INFORMACJA:
W przypadku użycia kwaśnej kapusty warto ją odcisnąć, a przy bardzo kwaśnej kapuście należy przelać ją zimną wodą
Porady
TM można nakryć koszyczkiem zamiast miarki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bigos wspanaiały, wędruje do mojej kolekcji. POLECAM go wszystkim,
a autorowi przepisu dziękuję !!!!
Pyszności polecam
Świetny bigos! Łatwo i szybko. Osobiście zamiast 400g boczku dałem 150g kiełbasy drobiowej, 150g wieprzowej i 150g boczku i jest tak jak lubię najbardziej.
Rewelacja... smakuje jakby był gotowany pare dni wcześniej!
Najlepszy jaki udało mi się zrobić, przepyszny
Szybki i smaczny
Czesc. Na bazie Twojego przepisu robie bigosik. Jak skoncze podziele sie swoimi pomyslami na temat wariacji bigosowych . Pozdrawiam ! ps. przepis podoba mi sie - tylko tak jak wiele jest przepisow na bigos tak i tu mozna wszystko pozmieniac
Are you sure to delete this comment ?