thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 22/12/13
zmieniono dnia: 22/12/13

Składniki

Bigos - dodatki

  • 1000 g woda
  • 20 g olej
  • 50 g marchew
  • 30 g seler
  • 30 g pietruszka korzeń

Bigos - baza

  • 25 g śliwka suszona
  • 20 g suszone grzyby
  • 100 g cebula
  • 800 g kapusta kiszona z beczki
  • 400 g boczek, wędzony

Przyprawy

  • 1 szczypty pieprz ziołowy
  • 14 kulek pieprz czarny
  • 1 płaskich łyżeczek przyprawa uniwersalna z TM
  • 8 kulek jałowiec
  • 1 płaskie łyżeczki do herbaty papryka słodka
  • 1 płaskich łyżeczek kminek
  • 3 liście liść laurowy
  • 8 kulek ziele angielskie
  • 1 szczypty pieprz czarny mielony
  • 1 kostek kostka bulionowa
  • 2 płaskich łyżek koncentrat pomidorowy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  

    1.      Grzyby namoczyć w 200g wody dzień wcześniej

    2.      Rozdrobnić kapustę podzieloną na 4 równe części po 200g - obr 5 - 3s

    3.      Ćwiartki cebuli zemleć - obr 5 - 3s

    4.      Dodać olej - zeszklić cebulę - obr 1 Varoma - 5 min

    5.      Dodać pozostałe warzywa - zemleć obr 5 - 5s

    6.      Dodać kapustę, 800g wody, koncentrat pomidorowy, przyprawy, śliwki suszone, grzyby pocięte w paski - gotować Varoma wsteczne obr 1 - 60min

    7.      Boczek pokrajać na drobną kostkę, podsmażyć na patelni do rumianego koloru

    8.      Po godzinie gotowania w TM proponuję przełożyć całość do większego garnka i przestawić na kuchenkę, dodać wodę pozostałą z moczenia grzybów /polecam również dodać lampkę czerwonego wytrawnego wina/

    9.      Dodać podsmażony boczek - gotować na wolnym ogniu 40 min

    10.Tłuszcz pozostały ze smażenia boczku pozostawić na zasmażkę - dodać łyżkę stołową mąki - podsmażyć ciągle mieszając

    11.Dodać zasmażkę do bigosu - dosolić do smaku

    12.Gotować 20 min na wolnym ogniu

    13.Smacznego!

     

    INFORMACJA:

     

    W przypadku użycia kwaśnej kapusty warto ją odcisnąć, a przy bardzo kwaśnej kapuście należy przelać ją zimną wodą

Porady

TM można nakryć koszyczkiem zamiast miarki

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bigos

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?