Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 75 gramów jogurtu naturalnego
  • 30 gramów masła lub oleju
  • 1 jajko całe
  • 850 gramów mąki pszennej tortowej
  • 0, 5 łyżeczki cukru
  • 75 gramów mleka 3.2 %
  • 75 gramów wody
  • 2 łyżeczki płaskie soli
  • 1 łyżeczki proszku do peczenia
  • 0, 5 opakowania suszonych drożdży

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki oprócz mąki i soli włożyć wg podanej kolejności do Zablokowany i podgrzać 1 min/ obr 4/ 37 st.C.

    Dodać mąkę i sól i zamieszać 10 sek/ obr 6.

    Całość wyrabiać 2 min/ Interwał

    Ciasto podzielić na 10- 12 części i uformować prostokątne bułki.

    Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. i wstawić do zimnego piekarnika- ustawić temp. 180 st.C i piec 25- 30 min.

Porady

Bułki przed piczeniem posypujemy delikatnie mąką.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Włoska CIABATTA

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 2, 2014 at 11:09

    Pani Lidko przepis do poprawki!

    Od poczatku proporcje wydawały mi sie podejrzane ( zbyt mała ilość płynów do mąki; drożdzy zdecydowanie za mało na tą ilość mąki + proszek do pieczenia(??)) . Z czystej ciekawości postanowiłam zaryzykować tmrc_emoticons.;)

    Ciasto nawet nie chciało się wyrobić- skleić w jedna masę z powodu zbyt małej ilości składników płynnych, pomagałam sobie jeszcze kopystką, bo tak nawet składniki by się dobrze nie wymieszały. Dałam całą paczke drożdzy suszonych czyli 7g. Zamiast mąki tortowej- chlebową. Uratowałam ciasto dodając więcj wody i jogurtu ( niestety nie warzyłam dodając).

    Wyszły pyszne bułeczki (16 sztuk), ale bułeczki a nie ciabatty tmrc_emoticons.(

    Ciasto wyrastało mi  w TM  przez ok.1,5 godz., potem po uformowaniu bułeczki rosły jeszcze ok.godz. . Posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Piekłam je potem 15 min.w 180*C.

    Czekam na poprawiony przepis na ciabatty!

    A tak ciasto chciało "uciekać" z TM pod koniec wyrastania tmrc_emoticons.) i gotowe bułeczki.

    [[wysiwyg_imageupload:2102:]]

    [[wysiwyg_imageupload:2099:]]

  • października 21, 2013 at 13:36
    5.0

    Nie ma sprawy. Ja też Cię POZDRAWIAM.tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19"> tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;-) Wink" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt="tmrc_emoticons.;)" width="19" height="19"> tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

  • października 21, 2013 at 12:44

    Dziękuję za informację. Teraz mogę już dodać do wypróbowania. Pozdrawiam ;o)

    ;o)

  • października 17, 2013 at 17:27
    5.0

    Dzięki za pozytyw. A kto Ty jesteś? tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

  • października 17, 2013 at 17:20
    5.0

     :O Dziewczyny dziękuję za cenną uwagę. Nie wiem jak to się stało? Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam ale właśnie wróciłam z wyjazdu. POZDRAWIAM.tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

  • października 17, 2013 at 17:19
    5.0

      tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;-) Wink" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt="tmrc_emoticons.;)" width="19" height="19">    O .... zapomniałam. Oczywiście trzeba dać  2 płaskie łyżeczki soli. W przepisie już poprawiłam.

    Dziękuję i POZDRAWIAM Big Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" alt="Big Smile" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

  • października 16, 2013 at 08:21

    A soli jakąś konkretną ilość należy wsypać? Nigdy nie robiłam takiego pieczywa i nie chcialabym przesolić.

    ;o)

  • października 7, 2013 at 21:52

    Dzięki anka25, bo coś mi nie pasowałoBig Smile" alt="Big Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19">

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

  • października 7, 2013 at 21:30

    "Dodać mąkę i sól i zamieszać 10 sek/ obr 6." - ile tej mąki i soli... bo w przepisie brakuje ilości tych składników? - bez nich... zwłaszcza bez mąki... to raczej bułeczek nie da się zrobić ;o) Pozdrawiam.

    ;o)

  • października 7, 2013 at 08:03
    5.0

    Polecam dodać do ciasta oliwek, fety, albo pestek dyni - można zmieniać smaki i dopasowywać je do swojego gustu i humoru tmrc_emoticons.)

Are you sure to delete this comment ?