- TM 31
Składniki
Na ciasto
- 50 gramów słonecznika łuskanego
- 50 gramów siemienia lnianego
- 500 gramów mąki krupczatki
- 50 gramów pestek dyni
- 50 gramów sezamu
- 500 gramów ciepłej wody
- 50 gramów dowolnych otrąb, mogą być orkiszowe, owsiane. żytnie itp.
- 1 łyżeczki cukru
- 50 gramów drożdży świeżych
- 2 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do włożyć wszystkie składniki wg podanej kolejności.
Zamieszać 10 sek./obr.6.
Otworzyć pokrywę- zgarnąć i zamieszać składniki kopystką.
Założyć pokrywę i wyrabiać 3 min./
Przykryć MT i pozostawić w naczyniu aż podwoi objętość(ok.15-20 min).
Formę posmarować tłuszczem i posypać mąką.
Wyłożyć ciasto do formy, wstawić do zimnego piekarnika i piec ok. 1 godz./ 180 st. C
Po upieczeniu natychmiast wyjąć chleb z formy najlepiej na płócienną ściereczkę.
Porady
Do chleba oprócz ziaren można dodawać za każdym razem inne składniki np.: żurawinę, śliwki suszone, morele suszone lub dowolne orzechy.
ŻYCZĘ udanych wypieków. POZDRAWIAM. Lidka Abramowicz (L.A.)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
mamula: Dokładnie! To samo chciałem napisać.
Potwierdza bardzo fajny i smaczny chebek!
Chleb znakomity! Chyba najlepszy jaki do tej pory zrobiłam. Dodałam mąkę pszenną bo akurat krupczatka mi się skończyła.
Bardzo proszę o zmianę nazwy- ten chleb to nie jest chleb pełnoziarnisty tylko wieloziarnisty, to jest istotna różnica. Osoby na diecie zdrowotnej tracą czas zaglądając na ten przepis.
Pyszny chleb😃. Dałam mąkę pszenną pelnoziarnistą i żytnią (mniej więcej po pół). W połowie pracy musiałam wyjść z domu, więc ciasto w foremce włożyłam do piekarnika na 15 min w temp. 40 stopni, a potem 180 stopni na 40 min. Później już stygł w wyłączonym piekarniku.
Wyszedł pyszny👌😃
Chlebek rewelacja. Zjadamy go wszyscy z ogromną przyjemnością, nawet dzieci (5 i 12 lat). Mąż już się dopytywał kiedy znów zrobię.
Rewelacyjny przepis Zawsze wychodzi, nawet przy modyfikacjach składników, ja często mieszam krupczatkę z mąką żytnią i orkiszową a zamiast otrębów i sezamu dodaję żurawinę suszoną.
Chlebek bardzo dobry !!!! Jasny i łatwy przepis. Dodałam innej mąki i mimo tego wyszedł znakomity. POLECAM
Na jakiej blaszce piec ten chlebek?
chelebek rewelacja. będe go robić
Are you sure to delete this comment ?