thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Zakwas

  • 7 łyżek mąki żytniej, Można zemleć żyto w thermomixie
  • 7 łyżek ciepłej przegotowanej wody

Cisto na chleb

  • 50 gramów słonecznika łuskanego
  • 50 gramów łuskanych pestek dyni
  • 50 gramów siemienia lnianego
  • 200 gramów ziaren żyta
  • 550 gramów mąki pszennej, można mieszać z mąką orkiszową1:1
  • 50 gramów ziaren sezamu
  • 50 gramów otrąb owsianych, wymiennie mogą być orkiszowe, żytnie itp.
  • 2 łyżeczki soli
  • 700 gramów ciepłej przegotowanej wody, temp. ok. 40 st.C

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ZAKWAS:
  1. ZAKWAS trzeba przygotować 5 dni przed pieczeniem.

    4 łyżki mąki żytniej + 4 łyżki ciepłej przegotowanej wody wymieszać DREWNIANĄ łyżką w KAMIONKOWYM lub SZKLANYM naczyniu. Przykryć płócienną sciereczką i pozostawić w ciepłym miejscu.

    Przez 3 kolene dni dodawać po 1 łyżce mąki żytniej i ciepłej wody.

    Zakwas jest gotowy po 5 dniach.

  2. CIASTO:
  3. W osobnej misce wymieszać dokładnie mąkę+ ziarna+ otręby+ sól

    Zablokowany zemleć 200 g żyta 30 sek./obr 10.

    Do zmielonego żyta dodać 400 g mieszanki (z miski)+ zakwas

    i wymieszać 10 sek/obr 6- przełożyć do miski i dokładnie całość wymieszać.

    Do Zablokowany wlać 700 g ciepłej przegotowanej wody i wsypać suchą mieszankę. Całość wymieszać 10 sek/obr 6.

    Wyrabiać z pomocą kopystki 3 min/Interwał.

    Odłożyć ok. 1 szklankę ciasta do szklanego słoika(to jest następny zakwas).

    Ciasto wyłożyć do formy posmarowanej stałym tłuszczem i posypanej mąką. Pozostawić do wyrośnięcia.

    Piec w nagrzanym piekarniku 1 godz./ 180 st. C.

    Po upieczeniu natychmiast wyłożyć z formy na płócienną ściereczkę do ostygnięcia

     

Porady

Mąki można dowolnie mieszać.

Ciasto wyrobione ze świeżym zakwasem szybciej rośnie(1- 3 godzin)

Następne porcje już wolniej rosną- nawet do 8- 10 godzin. I to jest NAJLEPSZY i NAJZDROWSZY chleb.

Zawsze masz zakwas- bo odkładasz z wyrobionego ciasta ok. 1 szklanki. Zakwas przechowujesz w słoiku przykrytym ręcznikiem papierowym. Recznik dociskamy gumką recepturką.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ekstra CHLEB L. A.

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?