- TM 31
Składniki
składniki główne
- 500 gramów śliwek, przekrojonych, bez pestek
- 2 buraki czerwone- duże, ze skórą
- 500 gramów jabłek ze skórką, pokroić na ćwiartki- oczyścić z gniazda nasiennego
- 1 strąki papryki ostrej
- 400 gramów papryki czerwonej, pokroić na ćwiartki- oczyścić z nasion
- 5000 gramów pomidorów świeżych, pokroić na ćwiartki- oczyścić z szypółek
przyprawy
- 3 płaskie łyżki soli morskiej
- 5 liści liści laurowych, suszonych
- 10 kulek ziela angielskiego
- 10 ząbków czosnku
- 500 gramów cebuli czerwonej
- 200 gramów cebuli białej
- 2 czubate łyżki cukru
- 2 czubate łyżki miodu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Pomidory, paprykę, jabłka, śliwki, cebulę i buraki wyłożyć na 2 duże posmarowane tłuszczem blachy piekarnikowe. Obydwie blachy jednoczesnie wstawić na 2 piętra i piec 40 min/ 170 st.C/ termoobieg
Podpieczone warzywa+ obrane buraki+ pozostałe składniki umieścić w dużym ok. 5 l garnku i gotować na wolnym ogniu 2 godziny- bez przykrycia. Gorące składniki porcjami(do 2 l. maksymalnie) wkładać do naczynia thermomixa i miksować 1min/ obr.4- 7- 10. Każdą zmiksowaną porcję podgrzewać do temperatury 100 st. C i gorący ketchup wlewać do czystych wyparzonych słoików. Słoiki natychmiast zakręcić pokrywkami.
Porady
Z tej porcji otrzymujemy ok. 4- 5 l ketchupu. Ja zrobiłam 9 słoików po 0, 5 l. Ketchup jest pikantny. Ty możesz przyprawić po swojemu.
To jest przepis mojego autorstwa.
Życzę SMACZNEGO zdrowego ketchupu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam, czy miksujemy ziele, pieprz i liść laurowy ?
Witam Lidka!
Dziś zrobiłam ketchup z Twojego przepisu, wyszedł REWELACYJNY! Super przepis, narszcie naturalny ketchup, jestem przeszczesliwa! CUD-MIOD pozdrawiam
Keczup zrobiony, wymaga pracy ale jest bardzo smaczny. Mój nie wyszedł zbyt pikantny, ale faktycznie buraki dodane na koniec bardzo wpływają na smak keczupu i barwę oczywiście, następnym razem chyba bym z nich zrezygnowała. Ale poza tym keczup rewelacja, bez porównania z keczupem z ABC, który przypomina raczej sos. Polecam!
Przepyszny! Dodawalam pieprzu im papryczke chilli w rozbych proporcjach przez co uzyskalam wersje lagodna, średnią i pikantna
może ktoś ma pomysł, jak zabić smak buraka?
moja największa porażka z przepisownii przy dużym nakładzie pracy. Niestety ketchup w smaku i zapachu to krem z buraków, choć dodałam nie za duże buraki. Dziś dokupie jeszcze pomidorów i spróbuje ten badziew jakoś uratować.
Ketchup zrobiłam i wyszedł bardzo dobry. Zrobiłam tym sposobem bez gotowania w garnku /podany w komentarzu/. Super sprawa -za jednym razem wychodzi spory zapas smacznego ketchupu. Polecam przepis!!!
Właściwie dowolne. MOze te bardziej kwaśne. POZDRAWIAM.
Lidka Abramowicz
A jakie jabłka najlepiej dac?
wypróbuję na pewno
Are you sure to delete this comment ?