![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/5q3vd7qt-c7b20-832604-cfcd2-l8jcs2h0/6c784be5-5ecd-4743-8bcc-22923ae653f0/main/ketchup-lidki-a.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/5q3vd7qt-c7b20-832604-cfcd2-l8jcs2h0/8554eb20-7edc-47a6-b0cb-b1825ecd167d/main/ketchup-lidki-a.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/5q3vd7qt-c7b20-832604-cfcd2-l8jcs2h0/ab2f3e8e-d3fd-4116-b39e-57169025b86d/main/ketchup-lidki-a.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/5q3vd7qt-c7b20-832604-cfcd2-l8jcs2h0/c7220a6e-301f-4ca6-ba6d-6f1b89afd8f0/main/ketchup-lidki-a.jpg)
- TM 31
Składniki
składniki główne
- 500 gramów śliwek, przekrojonych, bez pestek
- 2 buraki czerwone- duże, ze skórą
- 500 gramów jabłek ze skórką, pokroić na ćwiartki- oczyścić z gniazda nasiennego
- 1 strąki papryki ostrej
- 400 gramów papryki czerwonej, pokroić na ćwiartki- oczyścić z nasion
- 5000 gramów pomidorów świeżych, pokroić na ćwiartki- oczyścić z szypółek
przyprawy
- 3 płaskie łyżki soli morskiej
- 5 liści liści laurowych, suszonych
- 10 kulek ziela angielskiego
- 10 ząbków czosnku
- 500 gramów cebuli czerwonej
- 200 gramów cebuli białej
- 2 czubate łyżki cukru
- 2 czubate łyżki miodu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Pomidory, paprykę, jabłka, śliwki, cebulę i buraki wyłożyć na 2 duże posmarowane tłuszczem blachy piekarnikowe. Obydwie blachy jednoczesnie wstawić na 2 piętra i piec 40 min/ 170 st.C/ termoobieg
Podpieczone warzywa+ obrane buraki+ pozostałe składniki umieścić w dużym ok. 5 l garnku i gotować na wolnym ogniu 2 godziny- bez przykrycia. Gorące składniki porcjami(do 2 l. maksymalnie) wkładać do naczynia thermomixa i miksować 1min/ obr.4- 7- 10. Każdą zmiksowaną porcję podgrzewać do temperatury 100 st. C i gorący ketchup wlewać do czystych wyparzonych słoików. Słoiki natychmiast zakręcić pokrywkami.
Porady
Z tej porcji otrzymujemy ok. 4- 5 l ketchupu. Ja zrobiłam 9 słoików po 0, 5 l. Ketchup jest pikantny. Ty możesz przyprawić po swojemu.
To jest przepis mojego autorstwa.
Życzę SMACZNEGO zdrowego ketchupu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam, czy miksujemy ziele, pieprz i liść laurowy ?
Witam Lidka!
pozdrawiam
Dziś zrobiłam ketchup z Twojego przepisu, wyszedł REWELACYJNY! Super przepis, narszcie naturalny ketchup, jestem przeszczesliwa! CUD-MIOD
Keczup zrobiony, wymaga pracy ale jest bardzo smaczny. Mój nie wyszedł zbyt pikantny, ale faktycznie buraki dodane na koniec bardzo wpływają na smak keczupu i barwę oczywiście, następnym razem chyba bym z nich zrezygnowała. Ale poza tym keczup rewelacja, bez porównania z keczupem z ABC, który przypomina raczej sos. Polecam!
Przepyszny! Dodawalam pieprzu im papryczke chilli w rozbych proporcjach przez co uzyskalam wersje lagodna, średnią i pikantna
może ktoś ma pomysł, jak zabić smak buraka?
moja największa porażka z przepisownii przy dużym nakładzie pracy. Niestety ketchup w smaku i zapachu to krem z buraków, choć dodałam nie za duże buraki. Dziś dokupie jeszcze pomidorów i spróbuje ten badziew jakoś uratować.
Ketchup zrobiłam i wyszedł bardzo dobry. Zrobiłam tym sposobem bez gotowania w garnku /podany w komentarzu/. Super sprawa -za jednym razem wychodzi spory zapas smacznego ketchupu. Polecam przepis!!!![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Właściwie dowolne. MOze te bardziej kwaśne. POZDRAWIAM.
Lidka Abramowicz
A jakie jabłka najlepiej dac?
wypróbuję na pewno![Cooking 1 Cooking 1](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_1.gif)
Are you sure to delete this comment ?