thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
12 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 50 g cukru
  • 1 opakowania kwasku cytrynowego
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 50 g soli
  • 500 g ostrej, świeżej papryki, z nasionami
  • 1000 g słodkiej papryki, czerwonej, oczyszczonej z nasion
  • 50 g nasion kolendry
  • 10 ząbków czosnku
  • 20 g papryki mielonej ostrej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć kolendrę, zmiksować 20 sek/obr. 10

    2. Dodać połowę papryki słodkiej i ostrej, zmiksować 10 sek/ obr. 7

    3. Dodać pozostałą paprykę, zmiksować 10 sek/obr. 7

    4. Dodać pozostałe składniki, zmiksować 1 min/obr. 10

    5. Gotować 25 min/100 st.C /obr. 3- na pokrywie postawić koszyczek

    6. Gorący koncentrat ostrożnie przełożyć do wyparzonych słoiczków, odstawić do ostygnięcia

Porady

To jest koncentrat, który mieszamy ze swieżymi- zmiksowanymi pomidorami lub pomidorami z puszki. Najlepiej proporcje: 3 częsci pomidorów- 1 częśc koncentratu. Doprawiamy wg uznania do smaku. Można dodać świeże zioła np. natkę pietruszki tymianek itp.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Adżika (koncentrat- dodatek do sosów, dipów itp.(L.A.))

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 9, 2014 at 20:38

    rewelacyjny dodatek do wielu potraw tmrc_emoticons.)

  • października 17, 2013 at 17:30
    5.0

    Z tego koncentratu możemy przygotować dip: na1 słoiczek dajemy 2-3 ząbki czosnku, 2 świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy.Wszystko miksujemy 10- 20 sek/obr.10. Doprawiamy do smaku, można dodać świeże zioła np. natka pietruszki, bazylia itp. Świetny do mięs.

    Cooking 2" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smileys/packs/smileys_cooking/cooking_2.gif" alt="Cooking 2" width="53" height="96"> tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">Cooking 6" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smileys/packs/smileys_cooking/cooking_6.gif" alt="Cooking 6" width="70" height="87">

    Lidka Abramowicz

  • października 17, 2013 at 17:29
    5.0

    Cieszę się, że coś mojego może smakować. POZDRAWIAM. tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

  • października 17, 2013 at 17:28
    5.0

    Polecam dodawanie za każdym razem innych ziół(najleoiej świezych). Dobra jest też adżika z orzechami włoskimi. POZDRAWIAM tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

  • października 7, 2013 at 08:52
    5.0

    Genialna przyprawa do wszystkiego, idealny dodatek do mięsa!

  • września 29, 2013 at 19:38
    5.0

    Love Adżika wyszła przepyszna! Robiłam już kolejny raz...

    Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.) Pozdrawiam!

  • września 25, 2013 at 08:20
    5.0

    Wspaniały przepis na unikalną przyprawę. Muszę zrobić zapas  na cały rok!  Cooking 4

  • lipca 17, 2013 at 20:41
    5.0

    Można odwrócić do góry dnem. Przechowujemy tak jak inne przetwory do roku, nie koniecznie w lodówce.

     

    Lidka Abramowicz

  • września 26, 2011 at 13:24

    Czy słoiczki odwrocić do góry dnem (pasteryzować)? Ile można go przechowywać i czy koniecznie w lodówce?

Are you sure to delete this comment ?