- TM 31
Składniki
- 50 g cukru
- 1 opakowania kwasku cytrynowego
- 400 g koncentratu pomidorowego
- 50 g soli
- 500 g ostrej, świeżej papryki, z nasionami
- 1000 g słodkiej papryki, czerwonej, oczyszczonej z nasion
- 50 g nasion kolendry
- 10 ząbków czosnku
- 20 g papryki mielonej ostrej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć kolendrę, zmiksować 20 sek/obr. 10
2. Dodać połowę papryki słodkiej i ostrej, zmiksować 10 sek/ obr. 7
3. Dodać pozostałą paprykę, zmiksować 10 sek/obr. 7
4. Dodać pozostałe składniki, zmiksować 1 min/obr. 10
5. Gotować 25 min/100 st.C /obr. 3- na pokrywie postawić koszyczek
6. Gorący koncentrat ostrożnie przełożyć do wyparzonych słoiczków, odstawić do ostygnięcia
Porady
To jest koncentrat, który mieszamy ze swieżymi- zmiksowanymi pomidorami lub pomidorami z puszki. Najlepiej proporcje: 3 częsci pomidorów- 1 częśc koncentratu. Doprawiamy wg uznania do smaku. Można dodać świeże zioła np. natkę pietruszki tymianek itp.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
rewelacyjny dodatek do wielu potraw
Z tego koncentratu możemy przygotować dip: na1 słoiczek dajemy 2-3 ząbki czosnku, 2 świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy.Wszystko miksujemy 10- 20 sek/obr.10. Doprawiamy do smaku, można dodać świeże zioła np. natka pietruszki, bazylia itp. Świetny do mięs.
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smileys/packs/smileys_cooking/cooking_2.gif" alt="" width="53" height="96"> " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" width="19" height="19">" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smileys/packs/smileys_cooking/cooking_6.gif" alt="" width="70" height="87">
Lidka Abramowicz
Cieszę się, że coś mojego może smakować. POZDRAWIAM. " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" width="19" height="19"> " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" width="19" height="19"> " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Polecam dodawanie za każdym razem innych ziół(najleoiej świezych). Dobra jest też adżika z orzechami włoskimi. POZDRAWIAM " src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" width="19" height="19">" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Genialna przyprawa do wszystkiego, idealny dodatek do mięsa!
Adżika wyszła przepyszna! Robiłam już kolejny raz...
Dziękuję za przepis Pozdrawiam!
Wspaniały przepis na unikalną przyprawę. Muszę zrobić zapas na cały rok!
Można odwrócić do góry dnem. Przechowujemy tak jak inne przetwory do roku, nie koniecznie w lodówce.
Lidka Abramowicz
Czy słoiczki odwrocić do góry dnem (pasteryzować)? Ile można go przechowywać i czy koniecznie w lodówce?