![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/x8w59z26-c7b20-254719-cfcd2-c1s0anf1/4cbd8b74-59d0-4dbb-a65e-8633f9d7483b/main/adzika-koncentrat-dodatek-do-sosow-dipow-itpla.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/x8w59z26-c7b20-254719-cfcd2-c1s0anf1/d66b050b-7e51-465f-978c-83be20bc23bb/main/adzika-koncentrat-dodatek-do-sosow-dipow-itpla.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/x8w59z26-c7b20-254719-cfcd2-c1s0anf1/b6d6e80c-1bfd-4207-bc3b-aea4dd0b12a2/main/adzika-koncentrat-dodatek-do-sosow-dipow-itpla.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/x8w59z26-c7b20-254719-cfcd2-c1s0anf1/2f5be517-823d-4d6b-a955-f0b810408445/main/adzika-koncentrat-dodatek-do-sosow-dipow-itpla.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/x8w59z26-c7b20-254719-cfcd2-c1s0anf1/5c3fdf10-3471-4ec6-aeb6-ac26253153bc/main/adzika-koncentrat-dodatek-do-sosow-dipow-itpla.jpg)
![thumbnail image 6](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/x8w59z26-c7b20-254719-cfcd2-c1s0anf1/e4677828-3282-4570-94ee-bba3f229720a/main/adzika-koncentrat-dodatek-do-sosow-dipow-itpla.jpg)
![thumbnail image 7](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/x8w59z26-c7b20-254719-cfcd2-c1s0anf1/e02bd265-f415-4841-861d-b21fa2136975/main/adzika-koncentrat-dodatek-do-sosow-dipow-itpla.jpg)
![thumbnail image 8](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/x8w59z26-c7b20-254719-cfcd2-c1s0anf1/d8029854-fbe0-4a99-a993-27f06dc85fdc/main/adzika-koncentrat-dodatek-do-sosow-dipow-itpla.jpg)
![thumbnail image 9](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/x8w59z26-c7b20-254719-cfcd2-c1s0anf1/c84ed9df-7b7a-4fbe-95cb-dcf4ed55b229/main/adzika-koncentrat-dodatek-do-sosow-dipow-itpla.jpg)
![thumbnail image 10](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/x8w59z26-c7b20-254719-cfcd2-c1s0anf1/a02fef44-2c22-4cb3-a23a-9742baae7470/main/adzika-koncentrat-dodatek-do-sosow-dipow-itpla.jpg)
- TM 31
Składniki
- 50 g cukru
- 1 opakowania kwasku cytrynowego
- 400 g koncentratu pomidorowego
- 50 g soli
- 500 g ostrej, świeżej papryki, z nasionami
- 1000 g słodkiej papryki, czerwonej, oczyszczonej z nasion
- 50 g nasion kolendry
- 10 ząbków czosnku
- 20 g papryki mielonej ostrej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć kolendrę, zmiksować 20 sek/obr. 10
2. Dodać połowę papryki słodkiej i ostrej, zmiksować 10 sek/ obr. 7
3. Dodać pozostałą paprykę, zmiksować 10 sek/obr. 7
4. Dodać pozostałe składniki, zmiksować 1 min/obr. 10
5. Gotować 25 min/100 st.C /obr. 3- na pokrywie postawić koszyczek
6. Gorący koncentrat ostrożnie przełożyć do wyparzonych słoiczków, odstawić do ostygnięcia
Porady
To jest koncentrat, który mieszamy ze swieżymi- zmiksowanymi pomidorami lub pomidorami z puszki. Najlepiej proporcje: 3 częsci pomidorów- 1 częśc koncentratu. Doprawiamy wg uznania do smaku. Można dodać świeże zioła np. natkę pietruszki tymianek itp.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
rewelacyjny dodatek do wielu potraw![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Z tego koncentratu możemy przygotować dip: na1 słoiczek dajemy 2-3 ząbki czosnku, 2 świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy.Wszystko miksujemy 10- 20 sek/obr.10. Doprawiamy do smaku, można dodać świeże zioła np. natka pietruszki, bazylia itp. Świetny do mięs.
Lidka Abramowicz
Cieszę się, że coś mojego może smakować. POZDRAWIAM.
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="
" width="19" height="19">
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="
" width="19" height="19">
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="
" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Polecam dodawanie za każdym razem innych ziół(najleoiej świezych). Dobra jest też adżika z orzechami włoskimi. POZDRAWIAM
" src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="
" width="19" height="19">
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="
" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Genialna przyprawa do wszystkiego, idealny dodatek do mięsa!
Dziękuję za przepis
Pozdrawiam!
Wspaniały przepis na unikalną przyprawę. Muszę zrobić zapas na cały rok!![Cooking 4 Cooking 4](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_4.gif)
Można odwrócić do góry dnem. Przechowujemy tak jak inne przetwory do roku, nie koniecznie w lodówce.
Lidka Abramowicz
Czy słoiczki odwrocić do góry dnem (pasteryzować)? Ile można go przechowywać i czy koniecznie w lodówce?
Are you sure to delete this comment ?