![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/lagyfxsb-9d027-421386-cfcd2-6fcra8z8/cf01715d-1fe6-4822-b420-ede0522b7f32/main/ciemne-buleczki-pszenno-zytnie.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/lagyfxsb-9d027-421386-cfcd2-6fcra8z8/fa51c7b5-6240-456c-89f5-bd1940c4da8c/main/ciemne-buleczki-pszenno-zytnie.jpg)
Składniki
bułki
- 30 g platkòw owsianych
- 200 g wody
- 180 g maślanki
- 10 g suchych drożdży
- 350 g mąki pszennej, typ 650
- 170 g mąki żytniej
- 25 g oliwy lub oleju
- 1 i 1/2 łyżeczi soli
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 30 g otrąb pszennych
- 30 g siemienia lnianego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Sięmię, płatki owsiane i otręby wsypać do naczynia miksującego. Zemleć 20s/ obr. 10. Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia wlać wodę, maślankę i wsypać drożdże. Podgrzać 2,5 min./ 37 stopni/ obr. 2,5.
Dodać pozostałe składniki. wyrobić 3 min./
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
Odczekać 20 minut i ponownie wyrobić 1 min./
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Po 20 minutach czynność wyrabiania powtórzyć.
Ciasto przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut - 1 godziny. Po tym czasie uformować bułeczki. Poczekać 10 - 15 minut aż podrosną, posmarować delikatnie wodą (uważać aby nie zalać bułek od spodu) i naciąć ostrym nożem na środku. Piec około 25 minut w temperaturze 180 -170 stopni.
Smacznego.
ciasta
Porady
Po wyjeciu delikatnie posmarować wodą.
Bułeczki wyśmienicie smakują z masłem czosnkowo-bazyliowym zrobionym w TM.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Upiekłam bułeczki na wczorajszą kolację. Wyszły troszeczkę płaskie ale w smaku są świetne. Będę próbowała je robić z różnymi mąkami i dodatkami. Dziękuję za przepis![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Bardzo się cieszę, że smakowały
Pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania innym moich przepisów![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Meg
Buły upiekłam dzisiaj
i już nie ma ani jednej
bardzo smaczne
![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
I ja dodaje do wypròbowania, lubie nowe przepisy
Pozdrawiam serdecznie
![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
I mamy kolejny przepis na bułeczki
dodaje do wypróbowania
dzięki i pozdrawiam ![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Dziękuję za komentarz
Powinny smakować, mimo iż mają trochę otrąb i innych ziaren, są bardzo lekkie![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Meg
dziękuje za przepis, do wypróbowania pozdrawiam![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?