thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
2h 15min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Składnik

  • 750 g jabłek, obranych, pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g ksylitolu
  • 150 g żurawiny suszonej
  • 500 g gryczanej mąki
  • 1 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżki kakao
  • 1 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 200 g orzechów całych, mieszanka
  • masło, do smarowania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sposób przygotowania:
  1. 1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 C.

    2. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić przy pomocy kopystki 5 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.

    3. Do naczynia miksującego wsypać ksylitol, żurawiny, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, wymieszać 10 s/obr. 3.

    4. Dodać rozdrobnione jabłka i orzechy, wymieszać kopystką, wyrobić 3 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

    5. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy do pieczenia (około 30 x 12 x 10 cm), piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 180 C przez 60 minut. Pozostawić przez 15 minut do ostudzenia w formie. Chleb musi całkowicie ostygnąć, zanim pokroimy go na kromki.

Porady

Chleb posmarowany masłem smakuje wspaniale na śniadanie lub jako przekąska.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb jabłkowo-orzechowy bezglutenowy

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?