thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 40 g orkiszu
  • 40 g pszenicy
  • 20 g żyta
  • 80 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru lub pół łyżeczki słodu z melasy
  • 2,5 MT letniej wody
  • 400 g mąki pszennej
  • 40 g oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  Przygotowanie :

    ziarna mielimy 30s/obr 10

    dodajemy wszystkie składniki według kolejnosci

    wyrabiamy 3 min/Ciasto"Ciasto"

    Wyjmujemy ciasto do miseczki z odrobiną mąki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 -30 min w zależności jak ciasto urośnie (ja czekam az mi prawie wychodzi z miseczki)następnie kroje ciasto na 4 części a każdą 4-tą część jeszcze na 3 tak aby wyszło 12 bułeczek. Formujemy bułeczki, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Każdą bułeczkę nacinam nożem 3 razy robiąc taką gwiazdę smaruje białkiem i obsypuje sezamem lub makiem lub dynia Nastawiam piec na 210 st C kiedy osiągnie temperaturę wkładam bułeczki na 15 min.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułeczki orkiszowo, pszenno-żytnie

Wydrukuj:

Komentarze