- TM 31
Składniki
- 40 g orkiszu
- 40 g pszenicy
- 20 g żyta
- 80 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru lub pół łyżeczki słodu z melasy
- 2,5 MT letniej wody
- 400 g mąki pszennej
- 40 g oliwy
- 1 łyżeczka soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Przygotowanie :
ziarna mielimy 30s/obr 10
dodajemy wszystkie składniki według kolejnosci
wyrabiamy 3 min/"Ciasto"
Wyjmujemy ciasto do miseczki z odrobiną mąki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 -30 min w zależności jak ciasto urośnie (ja czekam az mi prawie wychodzi z miseczki)następnie kroje ciasto na 4 części a każdą 4-tą część jeszcze na 3 tak aby wyszło 12 bułeczek. Formujemy bułeczki, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Każdą bułeczkę nacinam nożem 3 razy robiąc taką gwiazdę smaruje białkiem i obsypuje sezamem lub makiem lub dynia Nastawiam piec na 210 st C kiedy osiągnie temperaturę wkładam bułeczki na 15 min.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
bułki ok, pierwszego dnia lepsze, drugiego już niekoniecznie, ale daja się zjeść wyszło mi 9 większych bułek, blacha wyłożona papierem i posypana mąkązastanawiam się czy nie lepiej dać ziarenka do środka, bo z bułek na wierzchu, spadają pozdrawiam
Witaj
Bardzo się cieszę że smakują.Sa tez zdrowe i pomagaja świetnie oczyszczać jelita.Pozdrawiam.
Witaj Alka dziekuję za przepis na pyszne bułeczki Pozdrawiam serdecznie