- TM 31
Składniki
- 1 kg mąki żytniej chlebowej 3 garście otrąb orkiszowych eko 400 ml maślanki 50 g drożdży+1/4 szkl. ciepłej wody+1łyżeczka cukru+1 łyżeczka mąki (na zaczyn) 250-300 ml zakwasu 2 łyżeczki soli (lub według uznania)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
wszystkie składniki razem wymieszać w misce podzielić na dwie lub 3 część i po jednej włożyć do urządzenia miksującego nastawić czas na 4min/poz "Ciasto"
wyjąć, włożyć następną porcje, postąpić tak samo
wszystkie części złączyć razem na stolnicy, zagnieść bochenek włożyć do namoczonego i wysuszonego wysypanego mąką i otrębami garnka rzymskiego,zrobić nacięcia w 3 miejscach odstawić do wyrośnięcia (ok 1-1,5 godz) przed włożeniem do pieca chleb posmarować zaparzoną letnią kawą i posypać otrębami
nastawić piec na 230 st włożyć garnek z chlebem ,piec ok pół godz. (czas od włożenia do zimnego piekarnika)
gdy góra się spiecze nakryć folią i zmniejszyć temperature do 200 st piec 20 min( ja Zrobiłam w tym momencie tylko pieczenie z dołu)
następnie zmniejszyć temp do 180 st i 10-15 min
wyjąć garnek na szmatkę i odstawić do wystygnięcia
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
A jak nie mam garnka rzymskiego, to mogę skorzystać z tego przepisu i upiec chleb w zwykłym??