3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ZIEMNIAKI FASZEROWANE


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

ZIEMNIAKI FASZEROWANE

  • 6 ziemniaków, podłużnych, dużych
  • 200 g sera, gouda lub ementaler
  • 150 g pieczarek
  • 100 g papryki, czerwona lub inna
  • 1/2 papryczki chili, świeże
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g boczku parzonego, wędzonego
  • 500 g wody
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 1 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 1 jajko
  • 20 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 55min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Przekroić każdego ziemniaka wzdłuż na pół i ułożyć skórką do dołu w naczyniu Varoma oraz wkładce do Varomy. Użyć pokrywki Varomy.
    Do naczynia miksującego dodaj 500g wody
    40 min/Varoma/mieszanie
    Odłóż ziemniaki do wystygnięcia, wylej wodę z naczynia i oszusz.
  2. Do naczynia miksującego dodaj 200g sera żółtego typu Gouda lub Ementaler pokrojonego na małe kawałki. Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego.
    10 s/obr. 4.5
    Ser przełóż do innej miski.
  3. Do naczynia miksującego dodaj Papryczka chili 1/2
    Cebula 50g
    Czosnek 2 ząbki
    10 s/obr. 6
    Dodaj Pieczarki 150g
    Papryka czerwona 100g
    5 s/obr.3 Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego.
    Zgarnąć kopystką składniki ze ścian naczynia
  4. Dodaj boczek 150g pokrojony w drobną kostkę
    Dodaj Olej 10g
    3 min/80°C/obr.0.5 Zamiast miarki użyj osłony przed rozpryskiwaniem na pokrywie naczynia miksującego.
    Składniki pozostawić w naczyniu do lekkiego wystygnięcia
  5. Nastaw piekarnik na 200°, blachę wyłóż papierem do pieczenia
  6. Ugotowane wcześniej ziemniaki wydrąż małą łyżeczką, aby powstały łódeczki. Wydrążony miąższ przełóż do innej miski.
    Każdego ziemniaka posmaruj pędzęlkiem od strony skórki, a środek oprósz solą i ułóż na przygotowanej wcześniej blaszce do pieczenia.
  7. Do naczynia miksującego z pozostawionymi składnikami dodaj miąższ z ziemniaków, jajko oraz Śmietana 18% 20g
    Dodaj rozdrobniony wcześniej ser.
    Dodaj pół łyżeczki papryki wędzonej
    Dodaj łyżeczkę sól i 1/4 łyżeczki pieprzu
    Dodaj łyżeczkę Zioła prowansalskie
    10 s/obr.4 Użyj miarki do zamknięcia pokrywy naczynia miksującego. W razie potrzeby przemieszaj farsz kopystką.
  8. Wypełnij równomiernie ziemniaki farszem i wstaw do piekarnika na 30-35min. Tryb góra-dół.
  9. Upieczone ziemniaki można podawać z sosem czosnkowym lub posypać dodatkową porcją sera.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Każde warzywo użyte w przepisie można zastąpić dowolnym, które zalega w lodówce tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy