Tu jesteś:
4
Składniki
4 osoba/osoby
Kurczak z warzywnym ryżem
- 500 g piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonej
- 250 g cukinii
- 250 g marchewki
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 250 g ryżu parboiled
- 1200 g wody
Sos
- 150 g cebuli
- 20 g Natki pietruszki
- 200 g śmietany, najlepiej 30%
- 15 g oleju
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 20 g mąki ziemniaczanej
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Umieść miseczkę na górze blendera w celu odważenia składników, włóż do niej kawałki kurczaka, posyp solą, pieprzem, słodką papryką, kurkumą i dodaj 15 g oleju. Wymieszaj wszystko. Połóż kurczaka w marynacie na dnie pojemnika Varoma i odstaw na bok.
- Wrzuć do naczynia miksującego marchewkę i cukinię, rozdrobnij przez 4 sekundy na prędkości 5. Przełóż rozdrobnione warzywa na górną część pojemnika Varoma i odstaw na bok.
- Wlej do blendera koncentrat bulionu warzywnego, dodaj 5 g oleju oraz wodę. Wstaw koszyczek, odważ do niego ryż. Na pokrywę Thermomixa nałóż część Varoma z kurczakiem i warzywami. Gotuj na parze przez 25 minut na temperaturze Varoma przy prędkości 1. Po ugotowaniu zdejmij część Varoma i odstaw na bok.
- Delikatnie wyjmij koszyczek za pomocą łyżki cedzakowej, przełóż ryż do innego naczynia i odstaw na bok. Dodaj ugotowane warzywa, dokładnie wymieszaj łyżką cedzakową, ułóż ugotowanego kurczaka i odstaw w ciepłe miejsce. Wlej pozostały płyn po gotowaniu do innego naczynia i zachowaj. Wymyj i osusz Thermomix.
- Wsyp natkę pietruszki do czystego i suchego pojemnika Thermomix, następnie rozdrobnij przez 5 sekund na prędkości 8. Przesyp do innego naczynia i odstaw na bok.
- Umieść cebulę w pojemniku blendera, dodaj olej i zrumień na wysokiej temperaturze.
- Po zrumienieniu dodaj 300 g zachowanego płynu pozostałego po gotowaniu, śmietanę, musztardę, sól, pieprz, słodką paprykę i mąkę ziemniaczaną. Gotuj przez 4 minuty na temperaturze 100°C, przy użyciu wstecznych obrotów na prędkości 3. Następnie włącz tryb mieszania na 20 sekund.
- Dodaj rozdrobnioną natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj łyżką cedzakową. Gotowy sos należy polać na kawałki kurczaka oraz ryż – Smacznego!
Kurczak z warzywnym ryżem
Sos
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz