3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kurczak z warzywnym ryżem by Thermomaniak


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

Kurczak z warzywnym ryżem

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 250 g cukinii
  • 250 g marchewki
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 250 g ryżu parboiled
  • 1200 g wody

Sos

  • 150 g cebuli
  • 20 g Natki pietruszki
  • 200 g śmietany, najlepiej 30%
  • 15 g oleju
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Kurczak z warzywnym ryżem
  1. Umieść miseczkę na górze blendera w celu odważenia składników, włóż do niej kawałki kurczaka, posyp solą, pieprzem, słodką papryką, kurkumą i dodaj 15 g oleju. Wymieszaj wszystko. Połóż kurczaka w marynacie na dnie pojemnika Varoma i odstaw na bok.
  2. Wrzuć do naczynia miksującego marchewkę i cukinię, rozdrobnij przez 4 sekundy na prędkości 5. Przełóż rozdrobnione warzywa na górną część pojemnika Varoma i odstaw na bok.
  3. Wlej do blendera koncentrat bulionu warzywnego, dodaj 5 g oleju oraz wodę. Wstaw koszyczek, odważ do niego ryż. Na pokrywę Thermomixa nałóż część Varoma z kurczakiem i warzywami. Gotuj na parze przez 25 minut na temperaturze Varoma przy prędkości 1. Po ugotowaniu zdejmij część Varoma i odstaw na bok.
  4. Delikatnie wyjmij koszyczek za pomocą łyżki cedzakowej, przełóż ryż do innego naczynia i odstaw na bok. Dodaj ugotowane warzywa, dokładnie wymieszaj łyżką cedzakową, ułóż ugotowanego kurczaka i odstaw w ciepłe miejsce. Wlej pozostały płyn po gotowaniu do innego naczynia i zachowaj. Wymyj i osusz Thermomix.
  5. Sos
  6. Wsyp natkę pietruszki do czystego i suchego pojemnika Thermomix, następnie rozdrobnij przez 5 sekund na prędkości 8. Przesyp do innego naczynia i odstaw na bok.
  7. Umieść cebulę w pojemniku blendera, dodaj olej i zrumień na wysokiej temperaturze.
  8. Po zrumienieniu dodaj 300 g zachowanego płynu pozostałego po gotowaniu, śmietanę, musztardę, sól, pieprz, słodką paprykę i mąkę ziemniaczaną. Gotuj przez 4 minuty na temperaturze 100°C, przy użyciu wstecznych obrotów na prędkości 3. Następnie włącz tryb mieszania na 20 sekund.
  9. Dodaj rozdrobnioną natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj łyżką cedzakową. Gotowy sos należy polać na kawałki kurczaka oraz ryż – Smacznego!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy