3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

FAWORKI, CHRUŚCIKI BEZGLUTENOWE


Wydrukuj:
4

Składniki

FAWORKI, CHRUŚCIKI BEZGLUTENOWE

  • 240 gramy mąka bezglutenowa, mieszanka do ciast użyłam Schara do makaronów
  • 1/3 łyżeczki proszek do pieczenia, bezglutenowy
  • 120 gramy ser ricotta, lub gęsta śmietana, lub gęsty jogurt
  • 20 gramy masło
  • 20 gramy rum
  • 5 porcji żółtko

DO POSYPANIA

  • Cukier puder

DO SMAŻENIA

  • smalec
  • 6
    40min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na faworki wrzuć do miski robota i nastaw na 2-3minuty/knead (czyli funkcja ugniatanie, interwał Ciasto)


    Stolnicę posyp mąką i połóż na niej ciasto. Pomóż sobie silikonową szpatułką, rozwałkuj ciasto na cienko


    Potnij ciasto na paski o szerokości około 2-3 cm


    Następnie, każdy pasek na krótsze paski około 9-10 cm


    Na środku każdego kawałka natnij nożem otwór, około 2 cm


    Chwyć kawałek z dziurką i przez nacięty otwór przeciągnij jeden koniec chruścika


    W garnku podgrzej kostki smalcu, gdy będzie on wystarczająco gorący – wrzucaj faworki, tak aby się nie dotykały, pilnuj by się nie przypaliły, po chwili przewróć delikatnie widelcem na drugą stronę


    Gdy obie strony będą złociste, wyciągnij faworki na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym


    Przełóż na talerz docelowy i posyp cukrem pudrem
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Cooking 1 Moim zdaniem optymalna temperatura smażenia chruścików to około 160 – 170 stopni.


Jeśli używasz maszynki do robienia makaronu to znacznie przyspieszysz czas produkcji chruścików – przeciągnij ciasto kilka razy przez maszynkę, dobrze obsypując mąką (bezglutenową)


https://luksusowakuradomowa.com/faworki-bezglutenowe-przepis-thermomix-lidlomix/ więcej na tej stronie!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy