3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

AJVAR - BAŁKAŃSKA PASTA, DIP


Wydrukuj:
4

Składniki

1 słoik/słoiki/słoików

AJVAR - BAŁKAŃSKA PASTA, DIP

AJVAR

  • 4 porcje papryki, czerwone
  • 2 porcji bakłażan
  • olej
  • sól
  • 15 porcji ząbków czosnku, - cała główka czosnku
  • 1 łyżki Miód
  • 2 łyżki ocet jabłkowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, do smaku
  • pieprz, mielony, do smaku
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

  1. Piekarnik nastaw na 200°C

    👍🏻
  2. Papryki umyj, przekrój na pół, wytnij gniazda; bakłażana umyj odetnij końcówki i przekrój go na pół

    👍🏻
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na papierze odrobinę oleju i rozłóż na niej papryki, oraz bakłażany – skórką do góry

    👍🏻
  4. Całość polej olejem, rękami wmasuj olej, tak aby każde warzywo było natłuszczone; posyp całość solą

    👍🏻
  5. Wstaw blachę z warzywami na 30 minut do piekarnika

    👍🏻
  6. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki. Zostaw papryki upieczone w piekarniku – do ostygnięcia, a bakłażana wyciągnij i łyżką wyciągnij miąższ ze skóry

    👍🏻
  7. Wyciągnij papryki z piekarnika i przy użyciu ostrego nożyka podważaj skórkę i pociągnij do końca, będzie odchodzić praktycznie sama

    Filmik instruktażowy ➡ https://luksusowakuradomowa.com/pieczona-papryka/

    👍🏻
  8. Do miski THERMOMIXA – włóż obrane bakłażany i papryki

    👍🏻
  9. Dodaj przeciśniety przez praskę czosnek, miód, ocet, oliwę i sól i pieprz i zblenduj wszystko razem na dość gładką masę, ale nie zupę - dosłownie kilka chwil, prędkość 8

    👍🏻
  10. Sprawdź jak Ci ajvar smakuje, być może będziesz chciał/a dodać nieco więcej octu i soli

    👍🏻
  11. Ja już na tym etapie wyjadam ajvar, ale faktycznie jeszcze lepszy jest po paru godzinach spędzonych w słoiku w lodówce

    Ps. Na wierzchu słoika możesz polać trochę oliwą

    👍🏻
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1. Tak przygotowany ajvar możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, w lodówce, do około 2 tygodni.

2. Jeśli chcesz zawekować ajvar, to przemyśl sprawę, zanim zaczniesz go miksować i:

➡ zamiast oliwy z oliwek – użyj oleju słonecznikowego
➡ nie dodawaj czosnku, ponoć źle się przechowuje w ajvarze
➡ zrób podwójną porcję i przełóż raczej do kilku mniejszych słoików
przechowuj zawekowany ajvar do 6 miesięcy!

3. Więcej o tym, jak jeść ajvar znajdziesz tutaj: https://luksusowakuradomowa.com/ajvar/


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy