Składniki
1 słoik/słoiki/słoików
AJVAR - BAŁKAŃSKA PASTA, DIP
AJVAR
- 4 porcje papryki, czerwone
- 2 porcji bakłażan
- olej
- sól
- 15 porcji ząbków czosnku, - cała główka czosnku
- 1 łyżki Miód
- 2 łyżki ocet jabłkowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, do smaku
- pieprz, mielony, do smaku
-
6
1h 0min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
Przygotowanie
- Piekarnik nastaw na 200°C
👍🏻 - Papryki umyj, przekrój na pół, wytnij gniazda; bakłażana umyj odetnij końcówki i przekrój go na pół
👍🏻 - Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na papierze odrobinę oleju i rozłóż na niej papryki, oraz bakłażany – skórką do góry
👍🏻 - Całość polej olejem, rękami wmasuj olej, tak aby każde warzywo było natłuszczone; posyp całość solą
👍🏻 - Wstaw blachę z warzywami na 30 minut do piekarnika
👍🏻 - Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki. Zostaw papryki upieczone w piekarniku – do ostygnięcia, a bakłażana wyciągnij i łyżką wyciągnij miąższ ze skóry
👍🏻 - Do miski THERMOMIXA – włóż obrane bakłażany i papryki
👍🏻 - Dodaj przeciśniety przez praskę czosnek, miód, ocet, oliwę i sól i pieprz i zblenduj wszystko razem na dość gładką masę, ale nie zupę - dosłownie kilka chwil, prędkość 8
👍🏻 - Sprawdź jak Ci ajvar smakuje, być może będziesz chciał/a dodać nieco więcej octu i soli
👍🏻 - Ja już na tym etapie wyjadam ajvar, ale faktycznie jeszcze lepszy jest po paru godzinach spędzonych w słoiku w lodówce
Ps. Na wierzchu słoika możesz polać trochę oliwą
👍🏻
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
1. Tak przygotowany ajvar możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, w lodówce, do około 2 tygodni.
2. Jeśli chcesz zawekować ajvar, to przemyśl sprawę, zanim zaczniesz go miksować i:
➡ zamiast oliwy z oliwek – użyj oleju słonecznikowego
➡ nie dodawaj czosnku, ponoć źle się przechowuje w ajvarze
➡ zrób podwójną porcję i przełóż raczej do kilku mniejszych słoików
➡ przechowuj zawekowany ajvar do 6 miesięcy!
3. Więcej o tym, jak jeść ajvar znajdziesz tutaj: https://luksusowakuradomowa.com/ajvar/
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz