3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułeczki śniadaniowe


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Bułeczki śniadaniowe

  • 7 gramów suchych drożdży
  • 100 gramów mleka
  • 1 łyżeczki cukru
  • 650 gramów mąki pszennej
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 220 gramów wody
  • 1 łyżki miodu, Lub melasy opcjonalnie
  • 6
    2h 5min
    Czas całkowity 1h 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Rozczyn
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego wsyp drożdże, dodaj mleko i łyżeczkę cukru. Obroty Mieszanie, Wolne gotowanie 5min, Sous-vide 37 stopni. Po wymieszaniu poczekaj 10 min aż rozczyn zacznie pracować

    2. Następnie dodaj resztę składników i wyrabiaj obrotyCiasto, Wolne gotowanie 3min

    zostaw w naczyniu do wyrośnięcia na 1 godz.

    3. wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze raz
    obroty Ciasto, Wolne gotowanie 3min

    4. Ciasto wyłóż na blat podsypany delikatnie mąką i podziel na 10 równych kawałków.

    5. Z każdego kawałka zrób długi, cienki wałeczek, po czym każdy wałeczek złóż na pół i skręć ze sobą.

    6. Skręcony wałeczek uformuj w okrąg. ( jeśli chcesz możesz pozostawić na środku dziurkę, w ten sposób powstaną bajgle)

    7. Uformowane bułeczki półżywej na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 30 min.

    8. Wyrośnięte bułeczki posmaruj miodem rozmieszanym z wodą lub melasą rozmieszaną z wodą, dzięki temu będą lekko słodkawe. Możesz też posypać sezamem lub makiem.

    9. Piecz w 200 stopniach C przez 20 min

    ja często robię bułeczki lub bajgle w większej ilości i mrożę po ostudzeniu
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy