Składniki
ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 120 (80) g wody, (jeśli mrożony szpinak to mniej wody)
- 1 jajko kurze
- 100 g szpinaku, może być świeży lub rozmrożony razem z wodą
- 1 łyżeczki soli
- 10 g oleju
- woda i sól do gotowania tortellini
rosół
- 2 łyżeczki przyprawy uniewersalnej
- 1 liść laurowy
- po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
- 1 pęczka włoszczyzny, (marchewka, pieruszka, kawałek selera, kawałek pora, przypieczona cebula)
- 1,2 litra wody
- 2 udka z kurczaka
farsz
- przyprawa uniewrsalna, pieprz, zioła prowansalskie, do smaku
- mięso z udek ugotowanych w rosole
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Udka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy. Jak się zagotuje zbieramy szumy i dokładamy rozdrobnione warzywa i przyprawy. Gotujemy przez 30-40 minut na najmniejszym ogniu, od momentu zawrzenia.
2. Z gotowego rosolu wyjmujemy udka, gdy wystygną oddzielamy mieso od kosci i skór. Tak przygotowane mięso i przyprawy wkładamy do naczynia i mielimy - 10s./poz.obr.7. Przekładamy farsz do innego pojemnika. Płuczemy naczynie.
3. Do naczynia wrzucamy szpinak, rozdrabniamy 7s./poz. obr. 7. Dodajemy pozostałe skladniki na ciasto. Zagniatamy 1min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Wyjmujemy ciasto na stolnicę. Nastawiamy wodę w garnku. Ciasto należy rozwalkować bardzo cienko, nastepnie pociać na kwadraty o długości boku około 4 cm. Na kwadracie kładziemy farsz, zginamy po przekątnej i łączymy dwa rogi. (Jak uszka do barszczu). Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, przez 3-4 minuty od momentu wypłyniecia na wierzch.
4. Tortellini podajemy w gorącym rosole.
Porady
Tortellini są doskonałą alternatywą do tradycyjnego, niedzielnego rosołu. Sparwadza się także jako lekki i delikatny obiad po świątecznym obżarstwie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Świetny przepis, polecam!
Zaplanuje tę zupkę na niedzielny obiad. Wygląda bardzo "smacznie" A marchewka dodała uroku Pozdrawiam
Wyglada apetycznie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Ciekawa alternatywa dla niedzielnego obiadu Muszę wypróbować
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Przy takim wykorzystaniu szpinaku jego smak się wcale nie narzuca. Nawet mój chłopak, który szpinaku nie lubi, stwierdził, że w takiej postaci to może jeść częściej.
Muszę przetestować... ciekawe co na to moja rodzinka, ktora niezbyt przepada za szpinakiem ;o)
;o)
Ciekawy przepis dodalam do wyprobowania,ale już po świętach .Pozdrawiam
Pyszne! Na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej
polecam wszystkim
"kocioł bałkański" - moja wymarzona kuchnia;]
Wyglądają bardzo apetycznie. Zupelnie coś nowego. Dodaję do swojej kolekcji. Zrobię na pewno.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?