thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 28/10/12
zmieniono dnia: 15/04/14

Składniki

lukier

  • 100 g cukru
  • 15 g soku z cytryny, (lub wody)

ciasto

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 250 g margaryny (lub masła), pokrojonej na kawałki
  • 1 szczypty soli
  • 4 jaja kurze
  • 1 cytryna, wyszorowana i sparzona

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasta
  1. 1. Cytrynę trzemy na tarce, odstawiamy. Włączamy piekarnik na 180oC.


    2. Do suchego naczynia miksującego zakładamy motylek i  wkładamy 4 białka, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy pianę przez około 2,5-3 min/Obr.3-4. Ubite białka przekładamy do innego naczynia.


    3. Do naczynia wkładamy pokrojoną na kawałki margarynę, ucieramy 30-40s/Obr.5. Gdy potrzeba w trakcie zgarniamy ciasto kopystka ze ścianek naczynia. Dodajemy cukier, ucieramy 45s/Obr.5. Dalej ucieramy 2 min/Obr.5 dodając powoli żółtka. 30 sekund przed końcem dodajemy startą cytrynę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy 30s/Obr.5. Do ciasta wkładamy pianę z białek, mieszamy kopystką następnie na obrotach wstecznych około 20s/WsteczneObr. 3.


    4. Przekładamy ciasto do nasmarowanej tłuszczem dużej formy na babkę lub małych foremek do muffinków. Babkę pieczemy 40 minut, babeczki 30.


    5. Przygotowywujemy lukier. Cukier wkładamy do czystego naczynia, mielimy 15s/Obr.10. Wlewamy sok z cytryny, mieszamy 20s/Obr. 3-4. Lukrujemy jeszcze ciepłe ciasto.


     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Babka cytrynowa lub babeczki cytrynowe

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: