Składniki
lukier
- 100 g cukru
- 15 g soku z cytryny, (lub wody)
ciasto
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 250 g margaryny (lub masła), pokrojonej na kawałki
- 1 szczypty soli
- 4 jaja kurze
- 1 cytryna, wyszorowana i sparzona
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Cytrynę trzemy na tarce, odstawiamy. Włączamy piekarnik na 180oC.
2. Do suchego naczynia miksującego zakładamy motylek i wkładamy 4 białka, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy pianę przez około 2,5-3 min/Obr.3-4. Ubite białka przekładamy do innego naczynia.
3. Do naczynia wkładamy pokrojoną na kawałki margarynę, ucieramy 30-40s/Obr.5. Gdy potrzeba w trakcie zgarniamy ciasto kopystka ze ścianek naczynia. Dodajemy cukier, ucieramy 45s/Obr.5. Dalej ucieramy 2 min/Obr.5 dodając powoli żółtka. 30 sekund przed końcem dodajemy startą cytrynę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy 30s/Obr.5. Do ciasta wkładamy pianę z białek, mieszamy kopystką następnie na obrotach wstecznych około 20s/Obr. 3.
4. Przekładamy ciasto do nasmarowanej tłuszczem dużej formy na babkę lub małych foremek do muffinków. Babkę pieczemy 40 minut, babeczki 30.
5. Przygotowywujemy lukier. Cukier wkładamy do czystego naczynia, mielimy 15s/Obr.10. Wlewamy sok z cytryny, mieszamy 20s/Obr. 3-4. Lukrujemy jeszcze ciepłe ciasto.
ciasta
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Fajny przepis, babka wyszła super, dodałam około 100 g cukru, jak dla mnie poziom słodkości w sam raz, na cukrze trzcinowym, polecam
Pyszna cytrynowa babka. Pięknie urosła. Następnym razem dam mniej cukru. Trochę zmodyfikowalam. Po dodaniu przesianej mąki- zmniejszylam obroty 40s/ obr 3. Piekłam 1 godzinę w temperaturze 150 stopni.
Lukier z przepisu nie wyszedł ( sok został przy ostrzach) lepiej wymieszać cukier puder w miseczce z sokiem z cytryny.
Robię drugi raz i drugi raz pójdzie do kosza. Mi nie wychodzi. A przepis ... beznadziejnie napisany.
Ile z tego przepisu daje Muffinek???
Babka jest rewelacyjna. pachnie w całym domu 🙂
Babka wyszła pyszna polecam zniknęła w sekundzie👌
Bardzo pyyyyszna i pięknie wyrosła. Super pyszna, dziękuję
Dziękuję za przepis
Babeczki są super, miękkie, nie sa suche. Jedynie co to za duzo cukru dla mnie i triche za duzo masła, bo było wyczuwalne. Następnym razem dam ciut mniej tych składników. Aha zamiast cytryny dalam ekstrat waniliowy.
Wszystkim smakuje i zawsze się udaje.
Babka rewelacja
Are you sure to delete this comment ?