![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/aub8iu2c-aef83-123685-cfcd2-rszn6eat/bf260801-23ba-4ee3-83c1-5b0c3695c0d7/main/dyniowe-zawijaski-z-cynamonem.jpg)
Składniki
Nadzienie
- 1/4 kostki rozpuszczonego masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej, np. do piernika
Lukier
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 3 łyżeczki cukru pudru
- kilka kilka kropel soku z cytryny
ciasto
- 15 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 30 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżki jogurtu naturalnego
- 350 g maki pszen, (dałam 100 g maki razowej, własnej roboty)
- 70 g puree z dyni
- 50 g wody
- 50 g mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W naczyniu wymieszać mleko, wodę, 1 łyżeczkę cukru oraz drożdże 3 min./37st./obr. 2. Dodać masło, resztę cukru, jajko, jogurt, pure dyniowe oraz mąkę. Wyrobić 3 min./
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Ciasto przykryć ścierką, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, około 30 minut. Kiedy ciasto wyrośnie należy przełożyć je na stolnicę i rozwałkować. Posmarować rozpuszczonym masłem i obficie posypać cukrem wymieszanym z przyprawami. Następnie należy ściśle zwinąć ciasto jak roladę i pokroić na paski. Można zwinąć z obu stron, tak aby powstały podwójne zawijaski przypominające serduszka. Przekładamy zwijarce na blachę I pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia około 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Pieczemy w 175 st. C 25 minut aż osiągną złoty kolor. Ucieramy lukier i polewamy lekko przestygnięte ciastka.
Zawijaski
Porady
Zapraszam na mojego bloga //gorzkawkuchni.blogspot.com
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
70 g, już uzupełniłam w przepisie![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
a ile tego puree dyniowego?
Are you sure to delete this comment ?