Czas przygotowania
1h 35min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
16
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Nadzienie
- 1/4 kostki rozpuszczonego masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej, np. do piernika
Lukier
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 3 łyżeczki cukru pudru
- kilka kilka kropel soku z cytryny
ciasto
- 15 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 30 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżki jogurtu naturalnego
- 350 g maki pszen, (dałam 100 g maki razowej, własnej roboty)
- 70 g puree z dyni
- 50 g wody
- 50 g mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- W naczyniu wymieszać mleko, wodę, 1 łyżeczkę cukru oraz drożdże 3 min./37st./obr. 2. Dodać masło, resztę cukru, jajko, jogurt, pure dyniowe oraz mąkę. Wyrobić 3 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Ciasto przykryć ścierką, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, około 30 minut. Kiedy ciasto wyrośnie należy przełożyć je na stolnicę i rozwałkować. Posmarować rozpuszczonym masłem i obficie posypać cukrem wymieszanym z przyprawami. Następnie należy ściśle zwinąć ciasto jak roladę i pokroić na paski. Można zwinąć z obu stron, tak aby powstały podwójne zawijaski przypominające serduszka. Przekładamy zwijarce na blachę I pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia około 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Pieczemy w 175 st. C 25 minut aż osiągną złoty kolor. Ucieramy lukier i polewamy lekko przestygnięte ciastka.
Zawijaski
Porady
Zapraszam na mojego bloga //gorzkawkuchni.blogspot.com
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Jedzenie na wynos
Przepis szefa kuchni
Przepis dla dużej rodziny
Przepis dla 2 osób
Przepis dla studenta
Przepis dla starszych osób
Przyjęcie
Bufet
Urodziny
Urodziny dziecka
Piknik
Grill
Prezent
Dzieci w kuchni
Gotowanie na co dzień
Przystawka
Starter
Drugie danie
Dodatek
Deser
Śniadanie
Drugie śniadanie
Podwieczorek
Kolacja
Kolacja
Przekąska
Lato
Jesień
Zima
Walentynki
Karnawał
Dzień Matki
Halloween
Boże Narodzenie
Sylwester
Chiński Nowy Rok
Dzień Ojca
Dzień Babci i Dziadka
Naturalne
Kreatywne
Niedrogie
Bez alkoholu
Duńska
Fińska
Kanadyjska
Norweska
Skandynawska
Szwedzka
Praliny/słodycze
Ciastka
Bułka
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
70 g, już uzupełniłam w przepisie
a ile tego puree dyniowego?
Are you sure to delete this comment ?