thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 1,5 - 2 łyżeczki soli
  • 400 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1,5 łyżeczki kolendry mielonej
  • 3 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 700 g wody
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 170 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
  • 190 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 85 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 240 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5. Cebulę zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.

  2. Dodać seler, marchewkę i paprykę, rozdrobnić 5s/obr.4,5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

  3. Dodać oliwę, dusić 7 min/120 stC/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 0,5

  4. Dodać wodę, pomidory, kmin rzymski, kolendrę i słodką paprykę, gotować10 min/100 st. C/obr. Mieszanie"Mieszanie"

  5. Dodać pierś z kurczaka, gotować 6 min./ 100 st. C/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr. Mieszanie"Mieszanie"

  6. Dodać sól i ciecierzycę, ponownie gotować 5 min./100 st. C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. Mieszanie"Mieszanie"

     

    Podawać na ciepło.

Porady

1260 kJ / 301 kcal - 1 porcja

białko: 28.3 g

węglowodany: 27,3 g

tłuszcz: 11,5 g

 

Zupa pochodzi z książki "Dania z drobiu".

 

Osobiście dodaję do niej 2 łyżeczki ostrej papryki i podaję ją posypaną listkami kolendry świeżej.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Marokańska zupa z ciecierzycy

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: