- TM 5
Składniki
Polewa chałwowa
- 150 g śmietany kremówki, 30 lub 36 %
- 150 g chałwy waniliowej, lub innej ulubionej
Spód ciasteczkowy
- 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 160 g ciastek digestive pełnoziarnistych w czekoladzie, lub innych np. holenderskich w czekoladzie
Masa serowa
- 850 g sera twarogowego tłustego lub półtłustego, ja użyłam zmielonego dwukrotnie
- 180 g cukru drobnego do wypieków
- 4 duże jajka
- 150 g śmietany kremówki, 30 lub 36 %
- 2 łyżki mąki ziemniaczanek
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, lub cukru waniliowego wykonanego w TM, ewentualnie nasionka z jednej laski wanilii
- 350 g chałwy sezamowej waniliowej, lub innej ulubionej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. ciasteczka wraz z masłem wrzucić do "Blokada naczynia miksującego" , rozdrobnić na "mokry piasek" - 1 minuta obroty 10
2. w międzyczasie tortownicę (u mnie średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia - TYLKO SPÓD!
3. Masę ciasteczkową, ten mokry piasek wysypać na tortownicę i ugnieść, tak by pokrywała całe dno tortownicy
4. Schować do lodówki
Masa serowa:
1. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć ser i wsypać cukier - wymieszać 2 minuty obroty 6, w międzyczasie nastawić piekarnik 170 stopni, pieczenie góra/dół. Na najniższej półce piekarnika zostawić blachę do pieczenia i nalać do niej wody - sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Można ewentualnie postawić jakieś naczynie z wodą.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" dodać jedno jajko - 15 sekund obroty 6, i kolejno zrobić tak ze wszystkimi jajkami (co 15 sekund wrzucać kolejne i mieszać na obrotach 6)
3. Dodać pozostałe składniki poza chałwą - 10 sekund obroty 6
4. Do powstałej masy wrzucić rozkruszoną na małe kawałki chałwę - 10 sekund obroty 4
5. Tak powstałą masę wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy około 1 godzinę (tortownicę ustawić tuż nad kąpielą wodną, półkę wyżej)
Po upieczeniu sernik wystudzić w uchylonym piekarniku, potem wyjąć i dostudzić do końca.
Polewa chałwowa
1. Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucić skruszoną chałwę i dodać śmietanę - zmiksować przez 7 sekund na obrotach 6
2. Powstałą masę delikatnie podgrzewać 2 minuty temp. 50 stopni i obroty 3 - polewa powinna lekko się podgrzać i zgęstnieć. W zależności od śmietany może to czasem trwać pół minuty dłużej.
3. Polewę wylać na ostudzony sernik, wyrównać i całość schłodzić w lodówce przez 12 h.
SMACZNEGO!
Spód ciasteczkowy
Porady
Inspiracją był przepis z mojej ulubionej strony: mojewypieki.com, z małymi modyfikacjami i przerobiony na TM.
Przypuszczam, że w starszych modelach TM można go robić z powodzeniem.
Sernik nie jest bardzo słodki, mimo dużej ilości chałwy. Ja ozdabiam go w zależności od okazji - połówkami orzechów włoskich, ziarnami sezamu dookoła albo gwiazdkami świątecznymi
To mój pierwszy przepis stworzony na TM, więc wszelkie sugestie mile widziane
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zainspirowałam się tym przepisem. Wkrótce i u mnie zagości na stole. Wygląda obłędnie, a od samego czytania ślinka cieknie.
Uwielbiam chałwę i dla mnie to ciasto jest TOP. Pyszne, delikatne, mokre.
Dałam chałwy do ciasta 250 g (100g mniej) i dla mnie było idealne. Dałam też o 50 g mniej cukru (nie lubię słodkich) i przepis podbił moje serce i serca gości. Będę wracać i robić go bardzo często
Boski ten sernik. Robię go od kilku lat i zawsze wychodzi. Tu się nie da nic zepsuć.
Jest obłędny ,robię go juz drugi raz , wszyscy wielbiciele chałwy oczarowani !!! Przepis jest prosty i szybki. Daje trochę mniej cukru i mniej chałwy do sera ,a wierzchnią polewę chałwową posypuję dodatkowo kandyzowaną skórką pomarańczy .
Jest nieziemsko pyszny. Jestem milośniczką chałwy i jak dla mnie petarda.
Anusia
henrietta:bardzo się ciesz
Sernikn wysmienity wyszedł rowniutki jakby był robiony w cukierni. Polewa na wysoki połysk daje niesamowity efekt. W smaku niebo w gębie. Dziękuję za przepis!
pyszny i szybki
Dziś zrobiłam sernik jest bardzo pyszny. Polecam !
Are you sure to delete this comment ?