thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
13h 10min
Czas całkowity
14h 10min
porcja/porcje/porcji
15 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Polewa chałwowa

  • 150 g śmietany kremówki, 30 lub 36 %
  • 150 g chałwy waniliowej, lub innej ulubionej

Spód ciasteczkowy

  • 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 160 g ciastek digestive pełnoziarnistych w czekoladzie, lub innych np. holenderskich w czekoladzie

Masa serowa

  • 850 g sera twarogowego tłustego lub półtłustego, ja użyłam zmielonego dwukrotnie
  • 180 g cukru drobnego do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 150 g śmietany kremówki, 30 lub 36 %
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanek
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, lub cukru waniliowego wykonanego w TM, ewentualnie nasionka z jednej laski wanilii
  • 350 g chałwy sezamowej waniliowej, lub innej ulubionej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Spód ciasteczkowy
  1. 1. ciasteczka wraz z masłem wrzucić do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , rozdrobnić na "mokry piasek" - 1 minuta obroty 10

    2. w międzyczasie tortownicę (u mnie średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia - TYLKO SPÓD!

    3. Masę ciasteczkową, ten mokry piasek wysypać na tortownicę i ugnieść, tak by pokrywała całe dno tortownicy

    4. Schować do lodówki

     

    Masa serowa:

     

    1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć ser i wsypać cukier - wymieszać 2 minuty obroty 6, w międzyczasie nastawić piekarnik 170 stopni, pieczenie góra/dół. Na najniższej półce piekarnika zostawić blachę do pieczenia i nalać do niej wody - sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Można ewentualnie postawić jakieś naczynie z wodą. 

    2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać jedno jajko - 15 sekund obroty 6, i kolejno zrobić tak ze wszystkimi jajkami (co 15 sekund wrzucać kolejne i mieszać na obrotach 6)

    3. Dodać pozostałe składniki poza chałwą - 10 sekund obroty 6

    4. Do powstałej masy wrzucić rozkruszoną na małe kawałki chałwę - 10 sekund obroty 4

    5. Tak powstałą masę wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy około 1 godzinę (tortownicę ustawić tuż nad kąpielą wodną, półkę wyżej)

    Po upieczeniu sernik wystudzić w uchylonym piekarniku, potem wyjąć i dostudzić do końca.

     

     

    Polewa chałwowa

    1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucić skruszoną chałwę i dodać śmietanę - zmiksować przez 7 sekund na obrotach 6

    2. Powstałą masę delikatnie podgrzewać 2 minuty temp. 50 stopni i obroty 3 - polewa powinna lekko się podgrzać i zgęstnieć. W zależności od śmietany może to czasem trwać pół minuty dłużej.

    3. Polewę wylać na ostudzony sernik, wyrównać i całość schłodzić w lodówce przez 12 h.

     

    SMACZNEGO!

Porady

Inspiracją był przepis z mojej ulubionej strony: mojewypieki.com, z małymi modyfikacjami i przerobiony na TM.

Przypuszczam, że w starszych modelach TM można go robić z powodzeniem.

Sernik nie jest bardzo słodki, mimo dużej ilości chałwy. Ja ozdabiam go w zależności od okazji - połówkami orzechów włoskich, ziarnami sezamu dookoła albo gwiazdkami świątecznymi tmrc_emoticons.)

To mój pierwszy przepis stworzony na TM, więc wszelkie sugestie mile widziane tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik chałwowy

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?