- TM 5
Składniki
- 1.5 Łyżki mąki przennej
- 1 łyżka masła
- Wegeta, Na oko ;-)
- 1 kostka warzywna
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 por
- 1 pietruszka korzeń
- 2 marchewki, Mniejsze
- 5 ziemników, Średniej wielkości
- Szypta pietruszki naciowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Seler i por można rozdrobnic w tm ja jednak zrobiłam to manualnie.Do naczynia miksujacego nalac 1.5 litra wody dodać seler i por oraz kostkę warzywna.Do koszyczka dać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki i pietruszkę,posypać wegeta.Koszyczek włożyć do naczynia przykryć.Tm ustawić 15 min/100St/1.Po tym czasie ustawić TM 20min/95st/1"Obroty wsteczne" .W między czasie zrobić zasmazke (na patelni podrumienic maselko i dodać make prazyc chwilke)Gdzieś po ok 15 minutach gotowania sprawdzić miękkość ziemniaków (jeśli ok) wyjąć koszyczek a do naczynia dodać zasmazke i gotować do końca z obrotami 1.Nastepnie połączyć wszystko dodać pietuszeczke naciowa i zupka gotowa do zjedzenia
Porady
SMACZNEGO
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Proponuję modyfikacje.
Gotować 20-25 minut temperatura 95*C obroty "Obroty wsteczne" 1 i bez koszyczka - czas zależny jest od rodzaju ziemniaków i preferencji ugotowania ziemniaków. moje ziemniaki w grubej kostce są ugotowane w 20 minut
Będzie mniej mycia a ziemniaki zachowają swój kształt.
I najważniejsza sprawa. Zamiast kostki warzywnej własny koncentrat bulionu warzywnego.
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Are you sure to delete this comment ?