Składniki
Do przygotowania zupy będą potrzebne:
- 2 ząbki czosnku
- 100 g cebuli
- 200 g Ziemniaków obranych, i pokrojonych na średnią kostkę
- 250 g kalafiora, podzielonych na mniejsze różyczki
- 200 g uprzednio ugotowanej fasoli jaś, szklankę fasoli najlepiej namoczyć najlepiej wieczorem, by przez noc napęczniała
- 1,5 łyżeczki koncentratu warzywnego TM, wykonanego w TM (lub drobiowy)
- 1 łyżeczka soli, lub do smaku
- 1,5 szczypty pieprzu, lub do smaku
- 2 szczypty curry, do smaku
- 30 g oliwy z oliwek
- 800 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Fasolę odcedzamy, wsypujemy do koszyczka, zalewamy wodą, by sięgała max 0,5 cm ponad fasolę. Przy czym musimy uważać, by nie przekroczyć maksimum zaznaczone na podziałce w naczyniu miksującym, ponieważ woda z fasoli może nam wykipieć przez otwor w pokrywie
NIE SOLIMY!
Gotujemy 60min/100stC/obroty 2,5
Gotuję przy delikatnie uchylonej miarce, sprawdzając, czy ilość wody jest wystarczająca i czy nie brakuje wody (fasola nie powinna być sucha na wierzchu).
Oczywiście można pominąć ten krok i dodać fasolę z puszki
Do suchego naczynia miksującego wkładamy czosnek i cebulę przekrojoną na pół, rozdrabniamy: 3s/obr.5
Następnie dodajemy oliwę i dusimy 2 min/120st.C/obr1
Następnie dodajemy: 250 g różyczek brokułu, 200 g ziemniaków, 200 g fasoli uprzednio ugotowanej (lub z puszki)
Dodajemy wodę, koncentrat bulionu warzywnego, lub drobiowego, sól, pieprz. Ustawiamy naczynie: 20 min/100st.C/"Obroty wsteczne" /obr.1
Zupy starcza na 4 porcje +/- jakaś dokładka.
Smacznego!!!
Zabieramy sie do gotowania:
Porady
Można zamiast ziemniaków dodać makaron. Zamiast kalafiora kalarepę. Przepisy są po to by je wg własnego gustu modyfikować
UWAGA DO FASOLI
Ja gotuję większość ilość fasoli, szklanka, czasem trochę więcej suchych ziaren fasoli. Po ugotowaniu i po dodaniu do zupy zostaje mi jeszcze prawie drugie tyle. Wykorzystuję ją do wprzygotowania pasty z fasoli.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Cieszę sie pozdrawiam
Wypróbowałam , dzięki , dobre.