Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
5
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 09/11/17
zmieniono dnia: 09/11/17
Składniki
Dietetyczny krem pomidorowo-paprykowy
- 500 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 500 g pomidorów bez skóry i gniazd nasiennych przekrojonych na pół
- 500 g passaty pomidorowej
- 70 g cebuli
- garść świeżej bazylii
- łyżeczka koncentratu buliony drobiowego lub warzywnego
- łyżka masła lub oleju
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka pieprzu cayenne lub ostrej papryki
- łyżeczka soli
- duża kulka mozzarelli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Paprykę, pomidory, cebulę i bazylię miksujemy (5s/obr.5). Dodajemy masło lub oliwę i dusimy (5min/VAROMA/obr.2).
- Dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy (15min/100°C/obr.2), a następnie miksujemy (45s/obr. zwiększamy stopniowo 4-8 ). W razie konieczności doprawiamy do smaku.
- Gorącą zupę podajemy z drobno pokrojoną mozarellą, która rozpuści się pod wpływem ciepłej zupy.
Porady
Można dodatkowo dodać pod koniec gotowania MT jogurtu greckiego lub chudej śmietany.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Łatwe
Naturalne
Szybkie
Niedrogie
Danie główne
Jesień
Obiad
Przepis dla dużej rodziny
Zupa
Bez laktozy
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Fajna prosta szybka i pyszna
Super przepis, mam małą sugestię ja zawsze podpiekam w piekarniku paprykę, w temperaturze 200°C przez 20 min. obieram skórkę i dopiero używam do zup sosów i past, uzyskuje wtedy ciekawszy smak.
Zupka przepyszna zamiast mozareli pokroilam w kostke zolty ser i pieknie sie rozpuscil