thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 12/01/22
zmieniono dnia: 12/01/22

Składniki

BOTWINKA - ZUPA

  • 4 buraki, obrane, pokrojone w kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczek przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczek koncentratu z warzyw
  • 1 litra wody
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 6 sztuk ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 70 g śmietany 30%
  • szczypty soli
  • szczypty pieprzu
  • 1/4 butelki zakwasu buraczanego KRAKUS
  • 1 natka botwinki
  • 2 kawałki suszonych grzybów
  • 1 sztuka wędzonej śliwki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Botwinka - zupa wiosenna
  1. Buraki myjemy. Wkładamy do naczynia miksującego. Rozdrabniamy 10-12 sek/obr. 4
  2. Dolać wodę. Dodać pozostałe składniki oprócz zakwasu, grzybów, śliwki z botwiny dodajemy tylko czerwoną część Nastawiamy tm na gotowanie 25 min / obr. 1/ 100’C
    Ziemniaki pokrojone w kostkę układamy na Varomie. Varomę układamy na pokrywę naczynia na cały czas gtowania zupy
  3. Dodać zakwas buraczany śmietanę/mleczko kokosowe (dla alergików lub można pominąć), botwinę (1/4 części liści), grzyby suszone, śliwkę wędzoną. Gotować 5 min/obr.1/100’C.
  4. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, ziemniaczkami, koperkiem i świeżą botwinką.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

BOTWINKA - ZUPA WIOSENNA

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy