Czas przygotowania
1h 7min
Czas całkowity
1h 57min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
Aksamitna Zupa krem z pieczonych buraków
- 3 buraki, duże
- 2 ząbki czosnku
- 2 centymetra korzenia imbiru
- mały kawałki wypestkowanej papryczki chili, mały kawałek
- 1 puszki mleka kokosowego, duża puszka 450-500gramów-lub 1,5 puszki zwykłej
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1-2 łyżki soku z limonki
- sól
- czarny pieprz
- posiekana natka pietruszki albo kolendry
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Piekarnik rozgrzac do 200C. Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i piec przez 40-45minut. Upieczone buraki wyjąć z folii i trochę przestudzić. Nastepnie przeciąć na mniejsze kawałki. Ćwiartkę buraka pokroić w cienkie paseczki i odłożyć.
- 2. Dodać do TM czosnek, imbir i papryczkę chili (jeśli uzywasz w proszku to dodaj ją z innymi przyprawami na końcu, po zmiksowaniu zupy). Zmiksuj 4 sek. obroty 5.
- 3.Składniki zgarnąć kopystką, dodać olej i dusić 1 minuta/120C/obroty 1.
- 4.Dodaj buraki ( z wyjatkiem ćwiartki pokrojonej na paseczki), wymieszaj 6 sek./obroty 1. Dodać mleko kokosowe, wodę i płaską łyżeczkę soli, gotować 10-15 minut obroty 2/100C.
- 5. Zmiksować zupę na gładki krem 30 sek/7-10,
w razie potrzeby dolać wody.
Doprawić sokiem z limonki, solą, pieprzem, ewentualnie chili. Podawać z kawałkami buraka i posypaną natką pietruszki albo kolendry
Porady
Przepis w oparciu o przepis z książki Jadłonomia
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Pyszny
Zrobiłam i nie za dobry wyszedł gorzki. Ciężko powiedzieć czy wina buraków czy coś innego.
indyanah: Dokładnie o wodzie na szklanki nie wspomnę!
Zupa smaczna, szczególnie z dodatkiem pokruszonej fety, lub sera koziego. Nie mam pojęcia, jak autorowi z podanych składników wyszedł tak ntensywny kolor!?
Proszę o skorygowanie przepisu, w koncu to thermomix wiec mozna podac ilosci imbiru w gramach a nie cm, tak jak olej czy przyprawa chili. Z pewnoscia ulatwi to gotowanie.
Pyszna zupa, tylko kolor nie wyszedl taki soczysty rozowy. Moze dodac jedniczesnie z burakami soku z kimonki? A moze to dlatego ze nie obieralam burakow ze skorki oo pieczeniu ale wszystko zmiksowalam? Smak poezja, dodalam wiecej limonki i soli. Polecam, to czyste zdrowie na talerzu.
zupka dobra, ale myślałam, że zachwyci rodzinkę zdecydowanie bardziej.
Bardzo smaczna zupa.
Mleko kokosowe zrobione samodzielnie, buraki upieczone przy okazji pysznych rogalikow.
Z całą pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole