thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 7min
Czas całkowity
1h 57min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 5
opublikowany: 23/10/16
zmieniono dnia: 14/08/17

Składniki

Aksamitna Zupa krem z pieczonych buraków

  • 3 buraki, duże
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 centymetra korzenia imbiru
  • mały kawałki wypestkowanej papryczki chili, mały kawałek
  • 1 puszki mleka kokosowego, duża puszka 450-500gramów-lub 1,5 puszki zwykłej
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • sól
  • czarny pieprz
  • posiekana natka pietruszki albo kolendry

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Piekarnik rozgrzac do 200C. Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i piec przez 40-45minut. Upieczone buraki wyjąć z folii i trochę przestudzić. Nastepnie przeciąć na mniejsze kawałki. Ćwiartkę buraka pokroić w cienkie paseczki i odłożyć.
  2. 2. Dodać do TM czosnek, imbir i papryczkę chili (jeśli uzywasz w proszku to dodaj ją z innymi przyprawami na końcu, po zmiksowaniu zupy). Zmiksuj 4 sek. obroty 5.
  3. 3.Składniki zgarnąć kopystką, dodać olej i dusić 1 minuta/120C/obroty 1.
  4. 4.Dodaj buraki ( z wyjatkiem ćwiartki pokrojonej na paseczki), wymieszaj 6 sek./obroty 1. Dodać mleko kokosowe, wodę i płaską łyżeczkę soli, gotować 10-15 minut obroty 2/100C.
  5. 5. Zmiksować zupę na gładki krem 30 sek/7-10,

    w razie potrzeby dolać wody.

    Doprawić sokiem z limonki, solą, pieprzem, ewentualnie chili. Podawać z kawałkami buraka i posypaną natką pietruszki albo kolendry

Porady

Przepis w oparciu o przepis z książki Jadłonomia

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Aksamitna Zupa krem z pieczonych buraków

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: